Ghostbusters (pjesma)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

"Ghostbusters " je pjesma koju je napisao Ray Parker Jr. kao temu za istoimeni film, a uključena je u soundtrack filma. Debitujući na 68. mjestu 16. juna 1984., pjesma je dostigla vrhunac na 1. mjestu Billboard Hot 100 11. augusta, ostajući tamo tri nedjelje (Parker Jr. jedini broj jedan na toj listi), i na 2. mkestu. na UK Singles Chart 16. septembra, ostajući tamo tri sedmice. Pjesma je ponovo ušla u UK Top 75 2. novembra 2008. na 49. mjestu i ponovno 5. novembra 2021. na 38. mjestu.

Pjesma je nominirana na 57. dodjeli Oskara za najbolju originalnu pjesmu, ali je izgubila od pjesme Stevie Wondera "I Just Called to Say I Love You". Tužba kojom se Parker optužuje da je melodiju pjesme bazirao na Huey Lewisu i pjesmi News -a "I Want a New Drug" rezultirala je time da je Lewis dobio nagodbu.

Muzički spot za pjesmu režirao je Ivan Reitman, koji je režirao i film Ghostbusters, a producent je Jeffrey Abelson. Prikazuje mladu ženu koju igra glumica Cindy Harrell [1] koju proganja duh kojeg portretira Parker, lutajući po unutrašnjosti gotovo potpuno crne kuće (sa živim neonskim dizajnom koji ocrtava rijetke arhitektonske i industrijske karakteristike) sve dok žena konačno ne pozove uslugu. 

U režiji Reitmana, muzički spot "Ghostbusters" bio je broj 1 na MTV-u i u njemu se pojavljuju slavne ličnosti Chevy Chase, Irene Cara, John Candy, Melissa Gilbert, Ollie E. Brown, Jeffrey Tambor, George Wendt, Al Franken, Danny DeVito, Carly Simon, Peter Falk i Teri Garr. Niko od glumaca nije plaćen za učešće, ali je to učinio kao uslugu Reitmanu.

Osoblje[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Inside Story Of The 'Ghostbusters' Music Video".