Global Gateway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Global gateway

Global Gateway inicijativa je svjetska strategija Evropske unije za ulaganje u infrastrukturne projekte i uspostavljanje ekonomskog partnerstva, zasnovano na određenim principima.[1] Projekt je pokrenula Evropska komisija, pod vodstvom Ursule von der Leyen. To je dio trenutnih planova za evropsku stratešku autonomiju i uspostavljanje većih, više demokratskih i održivijih trgovinskih mreža za Evropu i njene partnere. Inicijativa se također smatra alternativom ili rivalstvom kineskoj inicijativi Pojas i put,[2] koju su čelnici EU žestoko kritikovali radi zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava i ekonomskih rizika, nedostataka i jednostranog trgovinskog odnosa.[3] EU želi potaknuti veze, a ne ovisnosti, smatra Ursula von der Leyen. Od decembra 2022. Global Gateway je bio kritikovan jer nije pružio konkretne detalje o projektima i u velikoj meri se oslanjao na već postojeće programe.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Global Gateway: up to €300 billion for the European Union's strategy to boost sustainable links around the world". EU Commission. Pristupljeno 5. 12. 2021.
  2. ^ "EU launches 'Global Gateway' to counter China's Belt and Road". Politico. Pristupljeno 5. 12. 2021.
  3. ^ "EU ambassadors band together against Silk Road". Handelsblatt. Arhivirano s originala, 3. 4. 2022. Pristupljeno 5. 12. 2021.