Goa'uld

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Goa'uldi su izmišljeni likovi iz serije Stargate SG-1. Prikazani su kao parazitska bića, čija egzistencija zavisi o uzimanju drugog bića za domaćina. Goa'uldi potiču sa planete koju je SGC označio kao P3X-888. Prije mnogo godina oni su bili primitivni zmijoliki oblik života sve dok u njihovu krv nije dospjela određena količina vanzemaljskog elementa Naquadaha i tada su postali svjesna bića. Oni su otjelotvorenje čistog zla. Pokoravaju svjetove koristeći se sistemom Zvjezdanih vrata, predstavljajući se manje naprednim civilizacijama kao Bogovi.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Prva vrsta koju su koristili za domaćina su bili Unasi ali su vrlo brzo prešli na ljude, koje su odveli sa njihovog matičnog planeta Zemlje na druge planete kao radnike, jer je ljudsko tijelo najlakše za iscjeljenje. Mogu živjeti hiljadama godina, zahvaljujući takozvanim sarkofazima koji imaju moć da iscjeljuju žive i mrtve vraćaju u život. Kako bi postali sposobni preuzeti domaćina moraju sazrijeti. Nezreli Goa'uld koristi Jaffe, vrstu vrlo sličnu ljudima kao žive inkubatore. Također sazrijevaju u vodenim kontejnerima kroz koje teče stalna električna energija. Pored toga što služe kao inkubatori za nezrele simbionte Jaffe predstavljaju goa'uldsku najodaniju vojsku. Simbionte rađaju aseksualne majke, goa'uldske kraljice. Svaki novorođeni simbiont genetski nasljeđuje svo znanje svoje majke (osim ako ga majka ne želi prenijeti na potomka).

Izgled[uredi | uredi izvor]

Simbiont

Simbionti se razlikuju po izgledu zavisno od stepena razvoja. Mladi simbiont je bjelji s dva crna oka, a stariji i zreliji su sivo-zelenkasti. Većina njih ima četiri svijetla crvena oka i peraje koje im omogućavaju kretanje u vodenoj sredini. Kada uzimaju nekog za domaćina stvaraju kanal sa stražnje strane vrata kroz koji ulaze i omotavaju se oko žrtvine produžene moždine te prodiru u mozak. Tako u roku nekoliko trenutaka potisnu svijest domaćina i preuzimaju kontrolu nad njegovim tijelom. Njihovo društvo je robovlasničkog karaktera. Na vrhu hijerarhijske ljestvice nalaze se Sistemski lordovi. Ispod njih su niži Goa'uldi koji teže položaju među sistemskim lordovima i na kraju idu robovi-pokoreni narodi koji služe Goa'uldima.