Guarujá

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Koordinate: 23°59′37″S 46°15′23″W / 23.99361°S 46.25639°W / -23.99361; -46.25639

Estância Balneária de Guarujá
GuarujaSP.AsturiasPitangueiras.Noite.jpg
Uzrečica: PRO MARE NOSTRUM (For our sea)
Nadimak: Pérola do Atlântico (Pearl of the Atlantic)
Osnovan 19. juna, 1934.

Guarujá je općina u državi São Paulo u Brazilu. Broj stanovnika u 2006. je bio 305,171, uz gustoću naseljeneosti od 1,969.47/km² na površini od 143 km². Ime mjesta potiče iz jezika Tupi, i znači "tijesan put". Stanovništvo je u velikoj mjeri urbano.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Guarujá je locirana na ostrvu Santo Amaro, koje se nalazi u uated ut obalu São Paula. Glavni izvori prihoda su sezonski turizam i aktivnosti u luci.

Guarujá je popularno porodično vikend odredište za stanovnike iz São Paulo, koji mogu doći tamo nakon jednosatne vožnje (autoputem Imigrantes). Saobraćaj postaje zagušen tokom vikenda, navečer.

Guarujá ima općinu nazvanu Vicente de Carvalho, u čast parnasovskog pjesnika.

Nadimak grada je "Biser Atlantika".

Guarujá je poznata po svojim plažama, kao što su: Guaiúba, Tombo, Astúrias, Pitangueiras, Enseada, Pernambuco, Perequê, São Pedro, Tijucopava, Iporanga, Praia Branca i Praia Preta.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Guaruja, njena historija, infrastruktura i blizina najnaseljenijih gradova u državi, nudi veoma atraktivne stanove i turizam.

Sestrinski grad[uredi | uredi izvor]

Sport[uredi | uredi izvor]

Estádio Municipal Antônio Fernandes je nogometni stadion u gradu.[1] Associação Desportiva Guarujá igra svoje domaće utakmice na njemu. Bosnian national football team, popularno nazvana "Zlatni ljijlani" ili "Zmajevi" je odabrala Guarujá-u kao svoju bazu na FIFA World Cup 2014 u Brazilu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Estádio Municipal Antônio Fernandes" (jezik: Portuguese). Templos do Futebol. Pristupljeno September 8, 2009. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]