Guarujá

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Koordinate: 23°59′37″S 46°15′23″W / 23.99361°S 46.25639°W / -23.99361; -46.25639

Estância Balneária de Guarujá
Uzrečica: Pro mare nostrum ("Za naše more")
Nadimak: Pérola do Atlântico (Biser Atlantika)
Osnovan 19. juna, 1934.

Guarujá je općina u saveznoj državi São Paulo u Brazilu. Broj stanovnika u 2006. je bio 305,171, uz gustoću naseljenosti od 1,969.47/km² na površini od 143 km². Ime mjesta potječe iz jezika Tupi i znači "uzak put". Stanovništvo je u velikoj mjeri urbano.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Guarujá je locirana na ostrvu Santo Amaro, koje se nalazi uz obalu São Paula. Glavni izvori prihoda su sezonski turizam i aktivnosti u luci.

Guarujá je popularno porodično vikend odredište za stanovnike iz São Paulo, koji mogu doći tamo nakon jednosatne vožnje (autoputem Imigrantes). Saobraćaj postaje zagušen tokom vikenda, navečer.

Guarujá ima općinu nazvanu Vicente de Carvalho, u čast parnasovskog pjesnika.

Nadimak grada je "Biser Atlantika".

Guarujá je poznata po svojim plažama, kao što su: Guaiúba, Tombo, Astúrias, Pitangueiras, Enseada, Pernambuco, Perequê, São Pedro, Tijucopava, Iporanga, Praia Branca i Praia Preta.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Guaruja, njena historija, infrastruktura i blizina najnaseljenijih gradova u državi, nudi veoma atraktivne stanove i turizam.

Sestrinski grad[uredi | uredi izvor]

Sport[uredi | uredi izvor]

Estádio Municipal Antônio Fernandes je nogometni stadion u gradu.[1] Associação Desportiva Guarujá igra svoje domaće utakmice na njemu. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, popularno nazvana "Zlatni ljiljani" ili "Zmajevi" je odabrala Guarujá-u kao svoju bazu na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. u Brazilu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Estádio Municipal Antônio Fernandes" (jezik: Portuguese). Templos do Futebol. Pristupljeno 8. 9. 2009.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]