Haruki Murakami

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Haruki Murakami
Rođenje (1949-01-12) 12. januar 1949 (74 godine)
Fushimi-ku, Kyoto, Japan
ZanimanjeKnjiževnik, prevodilac
NacionalnostJapanac
ObrazovanjeWaseda Univerzitet
ŽanrFikcija, nadrealizam, magični realizam, postmodernizam, realizam
Poznata djela
Norveška šuma (1987) Kafka na obali (2002), 1Q84 (2010)
Veb-sajt: www.harukimurakami.com

Haruki Murakami (japanski: 村上春樹), (Kyoto, 12. januar 1949.) je savremeni japanski pisac i prevodilac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Haruki Murakami rođen je u Kyotu, ali je veći dio svog odrastanja proveo u Kobeu.[1] Njegov je otac bio budistički sveštenik, a majka kćer veletrgovca iz Osake. Oboje su predavali japansku književnost.

Uprkos tome, Murakamija više interesuje američka književnost, što ga i izdvaja iz glavne struje japanske književnosti.

Studirao je dramu na Univerzitetu Waseda u Tokiju,gdje se i upoznao sa svojom budućom ženom, Yoko. Njegovo prvo zaposlenje bilo je u prodavnici gramofonskih ploča. Nakon završenog studija 1974. godine otvara jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju, koji radi sve do 1982. godine. Tema mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi povezani su s muzikom, uključujući Igraj, igraj, igraj (Dance, Dance, Dance od R&B grupe The Dells), Norveška šuma (Norwegian Wood, po pjesmi Beatlesa) i Južno od granice, zapadno od Sunca (South of the Border, West of the Sun, prvi dio naslov je pjesme Nata Kinga Colea).

Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući bejzbol utakmicu odjednom je osjetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana (Hear the Wind Sing, 1979.). Nekoliko narednih mjeseci pisao je samo nekoliko sati nakon završenog radnog dana u baru, tako da je uspijevao pisati samo kratka poglavlja. Nakon što ga je završio, roman je poslao na jedino takmičenje koje je htjelo prihvatiti rad takve dužine i osvojio je nagradu.

Taj prvobitni uspjeh ohrabrio ga je da nastavi s pisanjem. Godinu kasnije izdaje nastavak Pinball 1973. Godine 1982. izdaje Lov na divlju ovcu (A Wild Sheep Chase). Godine 1985. objavljuje Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta (Hard-Boiled Wonderland and the End of the World).

Murakami postaje svjetski poznat objavljivanjem Norveške šume (Norwegian Wood), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Milion kopija prodano je u Japanu. Među mladim Japancima Murakami je postao superzvijezda. Knjiga je printana u dva dijela, koja su prodavana zajedno. Jedna je imala zeleni, a druga crveni omot. Najveći obožavatelji izražavali su svoju naklonost jednom od dijelova noseći odjeću zelene, odnosno crvene boje. Godine 1986. Murakami napušta Japan, putuje Evropom i nastanjuje se u SAD-u.

Predaje, između ostalog, na Univerzitetu u Princetonu. Baš u to vrijeme i nastaju romani Igraj, igraj, igraj i Južno od granice, zapadno od sunca (South of the Border, West of the Sun).

Kratke su priče važan dio Murakamijevog opusa. Priče napisane u periodu između 1983. i 1990. godine objavljene su pod naslovom Slon nestaje (The Elephant Vanishes). Poslije potresa (After the Quake) također je zbirka priča.

Iako su Murakamijeva djela pretežno fikcija, objavio je i dvije knjige koje su bazirane na stvarnim pričama iz intervjua sa žrtvama Hanshin zemljotresa i napada sarin gasom u tokijskoj podzemnoj. Osim toga, poznat je i po esejima u kojima piše o trčanju pod naslovom O čemu govorim kada govorim o trčanju ( What I Talk About When I Talk About Running ).

F. Scott Fitzgerald, Raymond Carver, Truman Capote, John Irving, Paul Theroux su neki od autora čija je djela Murakami prevodio.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Author". Haruki Murakami (jezik: engleski). Pristupljeno 7. 12. 2021.