Hedy Lamarr

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hedy Lamarr
Example alt text
Rođenje 9. novembar 1913.
Beč, Austrija
Smrt 19. januar 2000.
Altamonte Springs, SAD

Hedy Lamarr (Hedwig Eva Maria Kiesler; Beč, 9.novembra 1913. - Altamonte Springs, Florida, 19. januar 2000.), američka filmska glumica i izumiteljica

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hedy Lamarr potiče iz jende bečke jevrejske porodice. Njen otac Emil Kiesler je bio direktor jedne banke, a majka Gertrud, rođena Lichtwitz, bila je pianiskinja. Već u njenom trećem filmu Mi ne trebamo novac sa Heinzom Rihmannom i Hansom Moserom imala je glavnu ulogu. Čehoslovački film Eksasa iz 1933. je bio na osnovu nekih slobodnih i erotskih scena jedan skandal, ali većinom radi izraza u njenom licu, nego radi tih scena. Ona se udaje 10. augusta 1933. za bogatog bečkog industrijalca sa imenom Fritz Mandl, koji je bio veoma strog i koji joj zabranjuje da snima druge filmove. 1937 godine bježi od svoga supruga za Pariz a odatle za London. Veliki filmski mogul Louis B. Mayer otkriva lijepu i dobro izgledajuću glumicu i daje joj ugovor za MGM. U to vrijeme mijenja svoje pravo ime u umjetničko. Hedy odlazi za SAD i od studija dobija nadimak kao najljepša žena svijeta i biće hvaljena kao nasljednica Marlene Dietrich i Grete Garbo iako njeno glumačko znanje ne može da se uporedi sa ljepotom koju je nosila. Najveći komercijalni uspjeh dobila je u ulozi u filmu Samson i Delilah.


Pokraj njene glumačke karijere ona je bila i jedna izumiteljica. Hedy Lamarr je bila protivnica fašističke Njemačke u Drugom svjetkom ratu i otvoreno je pomagala Sjedinjene Države. 1942. je uspjela svoj izum prijaviti kao patent (US-Patent Nr. 2,292,387) u području daljinskog upravljanja torpeda. Ta tehnologija se čak i danas koristi u području mobilnih telefona i za upravljanje frekvencija. Iako za vrijeme života nije dobila tu zaradu i zahvalu za svoj izum, smatra se jednom od velikih izumiteljica. Dan izumitelja je međunarodni praznik koji se 9.novembra slavi, na danu njenog rođenja.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Money on the Street (1930)
  • Storm in a Water Glass (1931)
  • The Trunks of Mr. O.F. (1931)
  • We Need No Money (1932)
  • Ecstasy (1933)
  • Algiers(1938)
  • Hollywood Goes to Town(1938)
  • Screen Snapshots: Stars at a Charity Ball (1939)
  • Lady of the Tropics (1939)
  • I Take This Woman (1940)
  • Boom Town (1940)
  • Comrade X (1940)
  • Come Live with Me (1941)
  • Tortilla Flat (1942)
  • Crossroads (1942)
  • White Cargo (1942)
  • Show Business at War (1943)
  • The Heavenly Body (1944)
  • The Conspirators (1944)
  • Experiment Perilous (1944)
  • Her Highness and the Bellboy (1945)
  • The Strange Woman (1946)
  • Dishonored Lady (1947)
  • Let's Live a Little (1948)
  • Samson and Delilah (1949)
  • A Lady Without Passport (1950)
  • Copper Canyon (1950)
  • My Favorite Spy (1951)
  • The Eternal Female (1954) (unfinished)
  • Loves of Three Queens (1954)
  • The Story of Mankind (film) (1957)
  • The Female Animal (1958)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: