Himiko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Datoteka:Statue-of-Queen-Himiko-at-Kanzaki-Station.png
Kip Kraljica Himiko

Kraljica Himiko ili Pimiko (卑弥呼,175-248) je šamanska kraljica Yamatai-kokua u drevnoj Japanskoj državi Wa. Historija rane kineske dinastije bilježi kako je kraljica morala plaćati danak Kraljevstvu Cao Wei(220-265), te da je narod u doba Yayoi proglasio Himiko svojom kraljicom. Himiko se ne spominje u ranoj kineskoj historiji, ali je neki historičari povezuju sa drugim legendarnim ličnostima kao što je carica Jingū(200-269), koja je tu poziciju imala u otprilike istom dobu za koje se veže Himiko. Naučne debate oko identiteta Himiko i njene domene(Yamatai) traju još od kraja Japanskog perioda Edo(1603-1868). "Kontroverza Yamatai" je prema riječima Keiji Imamure "najveća debata u historiji drevne Japanske države".

Japanski izvori[uredi | uredi izvor]

Nijedna od dvije najstarije Japanske historije: Kojiki(古事記,711-?) Nihon Shoki(日本書紀,?-720), ne spominju Kraljicu Himiko. Okolnosti pod kojim su knjige pisane je stvar beskrajne rasprave, pa čak i ako je Kraljica Himiko bila poznata autorima, možda su namjerno odlučili da ne spominju kraljicu. Pa se i u nekim djelovima spominje u legendarnim carskim porodicama Japana kao što su Yamatohime-no-mikoto, ali mnogi misle da je to samo stvar prekrivanja identiteta Kraljice Himiko zbog velike rasprave.

Korejski izvori[uredi | uredi izvor]

U najstarijoj knjizi historije Koreje, Samguk Sagi(hangul:삼국사기, hanja:三國史記), spominje se da je Kraljica Himiko poslala izaslanika kralju Adallu od Silla u maju 173. godine.

Predstavljanje Kraljice Himiko[uredi | uredi izvor]

Uvijek su postojale debate između imena Himiko i Pimiko. Problem je u tome što Japanski izvori spominju kraljicu pod imenom Himiko, a Kineski kao Pimiko. Neki historičari su spominjali Himiko kao Kraljicu Sunca, zbog toga što su vjerovali da ni u jednom historijskom izvoru ne piše njeno tačno ime.