Holotip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Holotip sa pričvršćenom crvenom etiketom tipa.
Holotip leptira Marocaster coronatus, MHNT.

Holotip je jedinstveni fizički primjerak (ili ilustracija) nekog organizma, koji je korišten kada je vrsta (ili niže rangirani takson) formalno opisana. To je jedini fizički primjerak (ili ilustracija) ili jedan od nekoliko takvih, ali izričito određenih kao holotip. Po Međunarodnom kodeksu zoološke nomenklature (ICZN), holotip je jedan od nekoliko vrsta imenujućih tipova. U Međunarodnom kodeksu nomenklature algi, gljiva i biljaka (ICN) i ICZN definicije tipova su slične u namjeri, ali ne i identične u terminologiji ili osnovnim konceptima.

Naprimjer, holotip za leptira Lycaeides idas Longin je očuvani primjerak te vrste, koji je održan u Muzeju za komparativnu zoologiju na Harvardu. 'Izotip je duplikat holotipa i često se uzima za biljke, gdje su holotip i izotipovi često djelići iste biljne jedinke ili uzoraka iz istog uzgoja.

Holotip nije nužno ista vrsta svog taksona, iako bi idealno trebao biti. Ponekad je holotip samo fragment organizma, posebno u slučaju fosila. Naprimjer, holotip Pelorosaurus humerocristatus (Duriatitan), velikog biljojednog dinosaura iz perioda rane jure, je fosil kostiju noge pohranjene u Natural History Museum (London), u Londonu. Čak i ako se naknadno utvrdi bolji uzorak, holotip nije prevaziđen.

Zamjene za holotip[uredi | uredi izvor]

U nedostatku holotipa, može biti izabrana druga vrsta tipa, od niza različitih vrsta tipova, ovisno o slučaju, kao što su lektotip ili neotip.

Prema ICN, dodatni i raščišćavajući tip mogao bi biti određen prema epitipu, u skladu sa članom 9.8, kada je originalni materijal vidljivo dvosmislen ili nedovoljan.

Konzervirani tip (ICN članak 14.3) ponekad se koristi za ispravljanje problema sa pogrešnim imenom, a ovaj uzorak zamjenjuje originalni holotip.

Naprimjer, i u ICN i u ICZN, neotip je tip koji je kasnije imenovan u nedostatku izvornog holotipa. Osim toga, prema ICZN-u, Komisija je ovlaštena za zamjenu holotipa neotipom, kada se ispostavi da holotipu nedostaju važne dijagnostičke funkcije potrebne za razlikovanje vrsta od njihovih bližih srodnika. Naprimjer, krokodilolikog archosaurskog gmizavca Parasuchus hislopi, Lydekker je 1885. opisao na osnovu premaksila (dio njuške), ali to više nije dovoljno da se Parasuchus razlikuje od svojih bliskih srodnika. Zato je dobio naziv Parasuchus hislopi nomen dubium. Teksaški paleontolog Sankar Chatterjee je predložio da novi tip primjerka, kompletan skelet, bude određen kao holotip.[1] Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu slaže se sa ovom zamjenom originalnog tipskog primjerka sa preporukom da se usvoji kao neotip.[2]

Moderna oznaka holotipa.

Postupci za određivanje novog tipskog primjerka, u situaciji kada se originalni izgubi, ulaze u raspravu za neke nedavne, visoke profile opisa vrsta. U njima je primjerak označen kao holotip bila živa jedinka kojoj je dozvoljeno da ostane u divljini (npr. nova vrsta majmuna kapucina, iz roda Cebus,[3] Marleyimyia xylocopae ili arunahalski makak Macaca munzala.[4]. U takvom slučaju, ne postoji stvarni tipski primjerak na raspolaganju za proučavanje, a postoji mogućnost da treba da budu otklonjene nejasnoće u identitetu i da se naknadno mogu pozvati različite klauzule u ICZN koje omogućavaju označavanje neotipa (Član 75.3.7 u ICZN). Međunarodni kodeks zoološke nomenklature, član 75.3.7 zahtijeva da imenovanje neotipa mora biti u pratnji iskaza da je to neotip ili odmah po objavljivanju, objaviti da je to vlasništvo priznate naučne ili obrazovne institucije. Također, treba se navesti ime, ko održava zbirku za istraživanja, uz odgovarajuće objekte za očuvanje tipa čije ime nose, što ih čini dostupnim za proučavanje, ali ne postoji zahtjev za holotip.[5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Case 3165, Bulletin of Zoological Nomenclature 58:1 Arhivirano 28. 9. 2007. na Wayback Machine, 30 March 2001.
  2. ^ Opinion 2045, Bulletin of Zoological Nomenclature 60:2 Arhivirano 28. 9. 2007. na Wayback Machine, 30 June 2003.
  3. ^ Mendes Pontes, A.R., Malta A. and Asfora, P.H. 2006. A new species of capuchin monkey, genus Cebus Erxleben (Cebidae, Primates): found at the very brink of extinction in the Pernambuco Endemism Centre. Zootaxa 1200: 1-12.
  4. ^ Sinha, A.,Datta, A., Madhusudan, M. D. and Mishra, C. (2004). "The Arunachal macaque Macaca munzala: a new species from western Arunachal Pradesh, northeastern India". International Journal of Primatology volume: 26 issue: 977 pages: 989.
  5. ^ International Code of Zoological Nomenclature, Art. 75.3.7

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • BOA Photographs of type specimens of Neotropical Rhopalocera.