Homs

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa hrvatskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce projekta Wikipedije na tom jeziku, molimo vas premjestite članak na dotični jezik. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičnih projekata.
Merge-arrow 2.svg Ovaj članak potječe s nekog od jezički srodnih projekata i kandidat je za prenošenje na Wikipediju na bosanskom jeziku.

Neophodno je da se članak sredi i prilagodi bosanskom jeziku prije no što bude prebačen u glavni imenski prostor. Ako to ne bude urađeno ili se nije ni započelo njegovo poboljšanje u roku od 7 dana od prebacivanja, članak može biti označen za brisanje i obrisan. O samom članku i njegovom sređivanju možete diskutirati na njegovoj stranici za razgovor. Za pomoć se možete obratiti ovdje.

Članak je označen ovim šablonom 15.02.2012.

Homs ili Hims (arapski: حمص‎, Homs ili Hims; prethodni grčki naziv: Ἔμεσα, Emesa) je grad u zapadnoj Siriji i glavni grad istoimene pokrajine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 501 metra, a od glavnog grada Sirije, Damaska, je udaljen 162 kilometra. Lociran na rijeci Orontes, Homs predstavlja vezu između unutrašnjih gradova i obale Sredozemlja.

Homs se po prvi put spominje u prvom vijeku prije nove ere, u vrijeme Seleukida. Kasnije će postati glavni grad kraljevstva pod vlašću Emesanske dinastije. Prvobitno kao paganski centar u kojem se obožavao bog sunca El-Gabal, kasnije će biti važno središte za kršćane pod bizantijskom vlašću. Muslimani ovaj grad osvajaju u sedmom vijeku. Tokom islamske ere, islamske dinastije su se borile za kontrolu nad Sirijom preko grada Homsa, koji je imao bitan strateški položaj u tom području.

Danas je Homs veliki industrijski centar Sirije sa 1 500 000 stanovnika, treći po veličini. Populaciju ovog grada uglavnom čine sunitski muslimani i kršćanska manjina. Grad se može pohvaliti i velikim brojem historijskih džamija i crkava. Blizu njega je lociran i Krak des Chevaliers, spomenik svjetske kulturne baštine.

Homs je jedan od mnogih gradova u Siriji, gdje su održani veliki protesti protiv vlade, kao dio obuhvatnije pobune u Siriji. Nazvan je "Glavnim gradom revolucije". Broj demonstranata je procjenjivan od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada, koji su se okupili na glavnom gradskom trgu Quwatli ulica (Trg slobode), na dane 17-18 aprila 2012., i sjedeći protestovali protiv režima trenutnog predsjednika Bašar al-Asada. Najmanje 62 stanovnika Homsa su ubile vladine sigurnosne snage, ili prethodnih dana naoružani lojalisti. Neki armijski dezerteri procjenjuju broj žrtava na najmanje 300.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]