Homs

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Homs ili Hims (arapski: حمص‎, Homs ili Hims; raniji grčki naziv: Ἔμεσα, Emesa) jeste grad u zapadnoj Siriji i glavni grad istoimene pokrajine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 501 metra, a od glavnog grada Sirije, Damaska, je udaljen 162 kilometra. Nalazi na rijeci Orontes, Homs predstavlja vezu između unutrašnjih gradova i obale Sredozemlja.

Homs se po prvi put spominje u 1. vijeku p. n. e. u vrijeme Seleukida. Kasnije je postao glavni grad kraljevstva pod vlašću emesanske dinastije. Prvobitno kao paganski centar u kojem se obožavao bog Sunca El-Gabal, kasnije je postao važno središte za kršćane pod bizantijskom vlašću. Muslimani ovaj grad osvajaju u 7. vijeku. Tokom islamske ere, islamske dinastije su se borile za kontrolu nad Sirijom preko grada Homsa, koji je imao bitan strateški položaj u tom području.

Danas je Homs veliki industrijski centar Sirije sa 1.500.000 stanovnika, treći po veličini. Stanovništvo ovog grada uglavnom čine sunitski muslimani i kršćanska manjina. U gradu se nalazi veliki broj historijskih džamija i crkava. Blizu njega se nalazi i Krak des Chevaliers, spomenik svjetske kulturne baštine.

Homs je jedan od mnogih gradova u Siriji, gdje su održani veliki protesti protiv vlade, kao dio šire pobune u Siriji. Nazvan je "Glavnim gradom revolucije". Broj demonstranata je procjenjivan od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada, koji su se okupili na glavnom gradskom trgu Quwatli ulica (Trg slobode), tokom 17-18. aprila 2012. kada su sjedeći protestovali protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. Najmanje 62 stanovnika Homsa su ubile vladine sigurnosne snage, ili prethodnih dana naoružani lojalisti. Neki armijski dezerteri procjenjuju broj žrtava na najmanje 300.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]