Hram Veste

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hram Veste

Hram Veste se nalazi na Rimskom forumu izgrađena u vrijeme rane rimske republike od 6. vijeka p. n. e. Hram je bio nekoliko puta uništen u požarima te ponovno izgrađen. Preostala građevina je ostatak hrama iz 1. vijeka p. n. e. Hram je zadnji put renoviran u 3. vijeku n. e.

Vesta je bila boginja vatre a kult o Vesti je govorio prvobitno o 4 Vestalne djevice a kasnije o 6 koje su čuvale plamen na oltaru ovog hrama. Hram je bio kružnog oblika sa duplim stubištem od klasičnih korintskih stubova koji su obilježaval ulazni portal u hram.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Hram Veste koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.