IRIB - Bosanski radio program

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Ambox important.svg Ovaj članak sadrži dijelove koji liče na reklamu. Pomozite ga popraviti uklanjanjem promocionalnog sadržaja i neprikladnih vanjskih linkova, te dodajte sadržaj napisan s neutralnog gledišta.

IRIB-Bosanski radio program se emituje iz Teherana.

Historija[uredi | uredi izvor]

IRIB je, u cilju učvršćivanja uzajamne solidarnosti i razumijevanja, krenuo se sa produkcijom i emitovanjem radijskog programa na bosanskom jeziku. Prvi signal ovog radija pušten je u eter 09. maja 1994. godine. Krenulo se sa polusatnom emisijom, koja je u decembru 1995. godine proširena na jednosatni program. Trećeg maja 1997. godine emitovanje je udvostručeno tako da su napravljene dvije dnevne jednosatne emisije, a večernje izdanje programa se reemituje.

Način prijema[uredi | uredi izvor]

Programi IRIB-a na bosanskom jeziku se može pratiti na sljerdeća četri načina:

  • Putem kratkih talasa (KT)
  • Putem FM talasa
  • Putem satelitskog prijenosa
  • Putem internet mreže

Područje pokrivenosti[uredi | uredi izvor]

Kratkim talasima IRIB - Bosanski radio program obuhvata cjelokupno područje bivše SFRJ, dijelove Evrope, Azije i Amerike, dok su FM talasi trenutno usmjereni isključivo prema BiH i Sandžaku u Srbiji. Putem interneta i satelitskog signala IRIB stiže do slušaoca u sva područja svijeta, pružajući im mogućnost da, po vlastitom htijenju, stupe u direktan kontakt sa redakcijom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]