I Still Haven't Found What I'm Looking For

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"I Still Haven't Found What I'm Looking For"
Datoteka:Still havent found cover.jpg
7-inch vinyl variant of the standard artwork
single by U2
sa albuma The Joshua Tree
B-strana
  • "Spanish Eyes"
  • "Deep in the Heart"
Released25 May 1987[1]
Snimljeno1986
StudioDanesmoate House (Dublin)
Dužina4:37
LabelIsland
Kompozitor(i)U2
Pisac stihova/pisci stihovaBono
Producent(i)
U2 singles hronologija
"With or Without You"
(1987)
"I Still Haven't Found What I'm Looking For"
(1987)
"Where the Streets Have No Name"
(1987)
Muzički spot
"I Still Haven't Found What I'm Looking For" na YouTubeu


" I Still Haven't Found What I'm Looking For" je pjesma irskog rok benda U2. To je druga pjesma s njihovog albuma The Joshua Tree iz 1987. i objavljena je kao drugi singl albuma u maju 1987. Pjesma je bila hit, postavši drugi uzastopni singl broj jedan benda na američkoj Billboard Hot 100, dok je zauzela šesto mjesto na UK Singles Chart.

Pjesma je nastala iz demo-a koji je bend snimio na kojem je bubnjar Larry Mullen Jr. svirao jedinstveni ritam. Kao i većina The Joshua Tree, pjesma je inspirisana interesovanjem grupe za američku muziku. "I Still Haven't Found What I'm Looking For" pokazuje uticaje gospel muzike, a njeni tekstovi opisuju duhovnu čežnju. Vokal glavnog pjevača Bona je u visokom registru, a glavni gitarista Edge svira arpeggio. Gospel kvalitetu pjesme doprinose horski prateći vokali koje su obezbijedili Edge i producenti Brian Eno i Daniel Lanois.

"I Still Han't Found What I'm Looking For" je hvaljena kritikama i dobila je dvije nominacije na 30. dodjeli Grammy nagrada 1988., za ploču godine i pjesmu godine. Kasnije je postala jedna od najpoznatijih pjesama grupe i izvođena je na mnogim njihovim koncertnim turnejama . Pjesma se pojavila na nekoliko njihovih kompilacija i koncertnih filmova . Mnogi kritičari i publikacije svrstali su "I Still Haven't Found What I'm Looking For" među najbolje pjesme u istoriji muzike, uključujući Rolling Stone koji je ovu pjesmu svrstao na 93. mjesto svoje liste "The 500 Greatest Songs of All Time" iz 2010.

 

Reference[uredi | uredi izvor]

Fusnote

  1. ^ Sams, Aaron; Kantas, Harry. "U2 – "I Still Haven't Found What I'm Looking For" Single". U2songs.com. Pristupljeno 22 April 2016.