Igor Vukojević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Igor Vukojević (Doboj, 12. juli 1975.) bosanskohercegovački je pjevač pop i zabavne muzike mlađe generacije.

Igorov muzički talenat otkriven je sa nepune tri godine, a tad počinje i njegova muzička edukacija zahvaljujući Igorovom ocu Vladimiru, također profesionalnom muzičaru.

Tada je počeo učiti svirati bubanj i kroz tri mjeseca je imao prvi nastup sa očevom rock grupom "Tok života". Svirao je dio pjesme "Sama" (Yu grupa) i rođena je priča o wunderkindu iz Doboja. Na rok spektaklu maja 1980. godine na "Bilinom polju" u Zenici svirao je kao gost sa Yu grupom i Tokom života, te od tog momenta za njega znaju muzičari iz cijele bivše Jugoslavije. Izuzetne pohvale primao je od Dade Topića, Vlatka Stefanovskog, Bokija Miloševića i mnogih drugih.

Sa sedam godina postao je punopravni član očeve grupe Tok života u kojoj je, pored uloge bubnjara, pjevao domaće i svjetske pop i rock hitove.

Sa sviranjem gitare je počeo u desetoj godini, prvu pjesmu komponovao sa 11 godina, a prvi aranžman uradio sa 14 godina . U to vrijeme već je svirao tri instrumenta – bubanj, bas i gitaru.

U momentu kada je sve bilo zrelo za solo karijeru, desio se rat na ovim prostorima i sve se odgodilo na izvjesno vrijeme. U tom periodu Igor se bavio najviše autorskim radom, usavršavao već postojeća znanja i 1994-te debituje kao solista na "Budvanskom festivalu".

Decembra 1996. izlazi i prvi album "Rat ili Mir" za beogradsku izdavačku kuću "Komuna". Album je bio u rock-jazz maniru, a Igor je na tom albumu radio potpuno sam (kompozicije, tekstovi, aranžmani), svirao je sve instrumente i pjevao. Tada dobija ponudu od Kornelija Kovača da bude pjevač Korni grupe koja se trebala formirati u tom momentu, međutim do realizacije nikada nije došlo.

Od 1997. do 1998. godine je živio i radio u Beogradu gdje je stekao mnogo muzičkog iskustva, a pojavljuje se na nekoliko festivala u Srbiji i BiH (Beogradsko proleće, Banjalučki festival) i biva veoma zapažen.

Na izboru za Eurosong BiH prvi put učestvuje 1999. godine sa pjesmom "Glumica". Iste godine izlazi album " Južnije od duše " (Renome), žanrovski nedefinisan (od etno-popa do rocka), na kojem je primjetno njegovo muzičko lutanje, ali i sposobnost da se podjednako dobro izrazi kroz sve te različitosti i kao autor i kao interpretator. Pjesma "Južnije od duše" postaje veliki hit, a Igor je u to vrijeme nastupao najmanje tri puta sedmično po diskotekama i klubovima. Slijedi "Bihaćki festival" i festival "Forte 2000" (Sarajevo) a pjesma "1100 stepeni" se ubrzo svrstala u red najslušanijih te godine.

Krajem 2001 izlazi album " Samo ona" (City records) i Igor ponovo postaje stanovnik Beograda.

2002. godine učestvuje na međunarodnom festivalu u Bugarskoj (Varna 2002) gdje osvaja nagradu za interpretaciju i nagradu novinara.

2003. godine pojavljuje se na Eurosongu BiH sa pjesmom "Srce ne pita" čiji je kompletan autor. Poslije glasanja žirija je bio prvi, ali u ponovljenom glasanju "zaslužuje" tek treće mjesto. Dok je pjesma držala vrhove top-lista širom BiH još 3-4 mjeseca nakon festivala, uslijedio je "Slavenski bazar 2003" u Bjelorusiji na kojem Igor osvaja treće mjesto i nagradu novinara. Iste godine bio je učesnik i "Melodija Mostara", "Banjalučkog festivala" i "Budvanskog festivala".

U decembru 2003 objavljuje četvrti album "Ringišpil" (PBS).

Po anketama 2004. proglašen je za pop pjevača godine u RS i BiH, dobija Oskara i mnogobrojna priznanja, a u radni kalendar evidentirano je oko 200 živih nastupa.

2005. godine ponovo konkuriše na Eurosong BiH sa pjesmom "Jabuka", čiji je također autor, a dobija maksimalan broj bodova putem telefonskog glasanje publike i u generalnom plasmanu osvaja treće mjesto.

2006. god. u maju izlazi album "Bijelo zlato" (Hayat, Gold music), sa kojeg su se kao hitovi za prostor cijele bivše Jugoslavije izdvojile pjesme "Haljina bijela" i "Vječna robija". Te godine osvaja nagradu "Davorin" u Sarajevu za spot godine (Jabuka), a na BH Radijskom festivalu u Zenici, pjesma "Vječna robija" osvaja prvo mjesto u konkurenciji za hit godine. Promovišući taj album, obišao je BiH, Srbiju i Crnu Goru, imao preko 200 nastupa po klubovima i diskotekama.

Uz sve to, imao je sjajnu saradnju sa Sarajevskom filharmonijom, te im je nekoliko puta bio gost na koncertima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, pjevajući s njima "Bohemian Rhapsody" (Queen), "Modra rijeka" (Indexi), i druge. Bio je gost Tošeta Proeskog na njegovoj BiH turneji.

2007. godina je protekla u koncertnim aktivnostima, a treba spomenuti učešće na Beoviziji 2007, gdje se Igor odazvao na poziv autora kompozicije "Dobro te znam".

Igor Vukojević & Band

Krajem 2008. godine rodila se ideja o pratećem bendu i živoj svirci kao željenoj formi nastupa Igora Vukojevića, pa okuplja bend talentovanih muzičara i priprema novi album.

Pjesma "Bura" osvaja nagradu za interpretaciju na festivalu "Melodije Mostara 2009" , a bend je imao preko 100 nastupa te godine.

Album "Lovac i Plijen" primjetan je zaokret ka pop i rock formi, a rezultat je rada, talenta, vještine, ljubavi prema muzici i ustrajnosti Igora Vukojevića i benda koji čine basista Dragan Petković, gitarista Ronald Rezniček, klavijaturista Dragan Marković i prateći vokal Aleksandar Vukojević.

Pjesma "Kišni čovjek" je osvojila Grand Prix festivala "Melodije Mostara 2010" i tako na najbolji mogući način najavila novi album koji je u prodaju izašao u maju 2010. , pod izdanjem Muzičke Produkcije BH RT.

Igor Vukojević, pored svoje solo karijere, komponuje, piše pjesme, aranžira i producira za sebe i druge. Ima licencu vrhunskog estradnog umjetnika, a od 2009. godine je predsjednik upravnog odbora "Udruženja estradnih radnika i umjetnika RS" , te član upravnog odbora kompozitora BiH.