Indianer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Indianer
Floor tom
Indianer
Klasifikacija
Raspon tonova
Srodni instrumenti

Bubnjevi

Industrijski proizvođači

Yamaha
Premier Percussion
Adams Musical Instruments

Indianer je timpan sa dvije membrane, koji je najčešće oslonjen na noge (uobičajno na tri), koje su raspoređene po obimu. Može biti vezan i za stalak za činelu.

Indianer nije dio svakog seta, ali kada se koristi, to je uvijek najveći timpan i uvijek daje najdublji ton od svih timpana. Najčešće veličine indianera su 16x16, tj. 16" dubina i 16" u prečniku. Ostale veličine, u kojima dolaze indianeri su 14x14 (za jazz bubanj) i 16x18 (16" dubina i 18" u prečniku), što je ujedno i veličina za drugi indianer u setu, koji uvijek daje ton niži od onog veličine 16x16.


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Indianer koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.