Informacijska eksplozija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Informacijska eksplozija (Informaciona eksplozija) je ubrzano povećanje količine objavljenih informacija i efekti ovog obilja dostupnih podataka. Kako količina publikovanih pdataka raste, tako i problem upravljanja sa informacijama postaje sve teži, što može dovesti do informativnog preopterećenja. Online Oxford English Dictionary na svojoj stranici bilježi ("Information." http://dictionary.oed.com Arhivirano 25. 6. 2006. na Wayback Machine. pristupljeno u januaru 4, 2008. g.) da je fraza prvi put korištena u tekstu u publikaciji New Statesman, u martu 1964. g. Novine The New York Times su prvi put upotrijebile ovu frazu u članku autora Walter-a Sullivan 7. juna, 1964. g. i on bilježi da se o izrazu "Informaciona eksplozija" "mnogo raspravlja". Ipak, najranija upotreba ove fraze datira iz 30. aprila 1961. g. kada je The New York Times objavio u svom dodatku, reklamu kompanije IBM, kao i u tekstu objavljenom u AIBS Bulletin, autora Frank Fremont-Smith, direktora interdisciplinarnog konferencijskog programa održanog u organizaciji American Institute of Biological Sciences.

Rješavanje problema informacione eksplozije[uredi | uredi izvor]

Na sreću, tehnike prikupljanja znanja iz prekomjerne količine postoje još od 1970-tih godina. Objedinjavanje podataka može pomoći u "rudarenju u podacima" (data mining).

Web serveri[uredi | uredi izvor]

U augustu 2005. g., bilo je preko 70 miliona web servera. [1]
U septembru 2007. g., postojalo je preko135 miliona web servera. [2] Arhivirano 20. 5. 2010. na Wayback Machine

Blogovi[uredi | uredi izvor]

Kako navodi Technorati, broj blogova se udvostručava svakih otprilike 6 mjeseci, sa ukupnim brojem od 35,3 miliona blogova u aprilu 2006. [3]. Ovo je primjer ranog stadija logističkog porasta, gdje je rast približno eksponencijalan, s obzirom da su blogovi nedavni izum. Kako se broj blogova približava broju potencijalnih autora (ljudi), tako dolazi do zasićenja, dolazi do umanjenog rasta i na kraju se njihova količina stabilizira.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]