Informacijska eksplozija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Informacijska eksplozija (Informaciona eksplozija) je ubrzano povećanje količine objavljenih informacija i efekti ovog obilja dostupnih podataka. Kako količina publikovanih pdataka raste, tako i problem upravljanja sa informacijama postaje sve teži, što može dovesti do informativnog preopterećenja. Online Oxford English Dictionary na svojoj stranici bilježi ("Information." http://dictionary.oed.com. pristupljeno u januaru 4, 2008. g.) da je fraza prvi put korištena u tekstu u publikaciji New Statesman, u martu 1964. g. Novine The New York Times su prvi put upotrijebile ovu frazu u članku autora Walter-a Sullivan 7. juna, 1964. g. i on bilježi da se o izrazu "Informaciona eksplozija" "mnogo raspravlja". Ipak, najranija upotreba ove fraze datira iz 30. aprila 1961. g. kada je The New York Times objavio u svom dodatku, reklamu kompanije IBM, kao i u tekstu objavljenom u AIBS Bulletin, autora Frank Fremont-Smith, direktora interdisciplinarnog konferencijskog programa održanog u organizaciji American Institute of Biological Sciences.

Rješavanje problema informacione eksplozije[uredi | uredi izvor]

Na sreću, tehnike prikupljanja znanja iz prekomjerne količine postoje još od 1970-tih godina. Objedinjavanje podataka može pomoći u "rudarenju u podacima" (data mining).

Web serveri[uredi | uredi izvor]

U augustu 2005. g., bilo je preko 70 miliona web servera. [1]
U septembru 2007. g., postojalo je preko135 miliona web servera. [2]

Blogovi[uredi | uredi izvor]

Kako navodi Technorati, broj blogova se udvostručava svakih otprilike 6 mjeseci, sa ukupnim brojem od 35,3 miliona blogova u aprilu 2006. [3]. Ovo je primjer ranog stadija logističkog porasta, gdje je rast približno eksponencijalan, s obzirom da su blogovi nedavni izum. Kako se broj blogova približava broju potencijalnih autora (ljudi), tako dolazi do zasićenja, dolazi do umanjenog rasta i na kraju se njihova količina stabilizira.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]