Interpol (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Interpol
Osnovne informacije
PorijekloSAD
ŽanroviIndie rock
Karijera1998–danas
IzdavačiMatador
ČlanoviPaul Banks
S. Fogarino
C. Dengler
D. Kessler

Interpol je njujorški indie-rock sastav formiran 1998. Njihov debitantski album pod nazivom Turn on the Bright Lights bio je ogroman favorit kritike, a nasljednik Antics velik uspjeh, kako kod kritike, tako i kod šire publike.

Interpol čine Paul Banks (vokal, gitara), Carlos Dengler na basu i klavijaturama, Sam Fogarino na bubnjevima i Daniel Kessler na gitari.

Njihov zvuk je "mračna" mješavina dugih, melodičnih bas-dionica ispresijecanih kratkim gitarskim rifovima. Interpol često povezuju s grupom Joy Division, na koju podsjećaju ozbiljnom muzikom i kompliciranim, često zbunjujućim tekstovima. Taj zvuk je pogotovo očit na prvijencu Turn on the Bright Lights, dok je Antics donio puniji, mnogo samouvjereniji zvuk.

Sastav je nastao kad je Daniel Kessler upoznao Grega, bubnjara, na Njujorškom univerzitetu. Postavu su popunili bivšim gitaristom Carlosom Denglerom, koji je prihvatio svirati za njih bas i Paulom Banksom, pjevačem kojeg je Kessler upoznao u Parizu. 2002., bubnjar napušta sastav i zamjenjuje ga Sam Fogarino, kojeg su ostali članovi upoznali kao radnika u mjesnoj trgovini pločama.


Nedovršeni članak Interpol (grupa) koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.