JPEG

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slika cvijeta, s lijeva na desno je postupno sve više komprimirana pomoću JPEG sažimanja

JPEG (/ˈpɛɡ/; fon. džej-peg), je komprimovani grafički format sa gubicima, izveden iz bitmape. Ovo je najčešće korišteni format u običnom radu sa slikama. Zbog skromnih memorijskih potreba je prikladan, kako za arhiviranje, tako i za razmjenu putem informatičkih mreža ili mailova. Praktično svi programi i foto-oprema podržavaju ovaj format, i svi omogućavaju konvertovanje (tzv. "izvoz") svojih formata u JPG. U rjeđim slučajevima (uglavnom vektorski orijentisanih programa) omogućen je izvoz u BMP, a bitmapu svaki fotoeditor može konvertovati u JPG.

Značajno višestruko smanjenje memorijskih potreba bazira se između ostalog na isključivanju onih nijansi boja kojih nema u BMP izvorniku. Time se praktično ne gubi na kvalitetu slike, ako se nad njom neće izvoditi naknadne manipulacije. Već promjena svjetline ili kontrasta smanjuje bogatstvo nijansi, jer su možda upravo nijanse koje bi bile optimalne, isključene iz palete. Korisnik prilikom konverzije ili spremanja slike u nekim fotoeditorima se može birati stepen kompresije, tražeći kompromis između očuvanja kvaliteta i memorijskih potreba.

Nedostatak formata čine dosta izražene nepravilnosti slike, posebno granične nepravilnosti i šum, koje se na štetu oštrine slike i/ili bogatstva nijansi i finih detalja mogu umanjiti zamućivanjem ili primjenom raznih filtera u fotoeditorima. Ne podržava prozirnost. Maksmimalna veličina slike koju podržava je 65535×65535.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]