Jacques Prévert

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jacques Prévert
Rođenje (1900-02-04) 4. februar 1900.
Neuilly sur Seine, Francuska
Smrt11. april 1977(1977-04-11) (77 godina)
Omonvill la Petite, Francuska

Jacques Prévert (Žak Prever) (Neuilly sur Seine, 4. februara 1900. - Omonvill la Petite, 11. aprila 1977.), francuski pjesnik

Nazvan je "pjesnikom Pariza". Iako je najviše poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge opjevane - kao "Barbara" i "Uvelo lišće" - njegovi književni počeci vezani su uz nadrealizam. Godine 1931. objavio je humorističku fantaziju "Večera glava u Pariz - France", pisanu u duhu nadrealizma, tada dominantnog umjetničkog pokreta. Prévert je pjesnik neposredne osjećajnosti. U njegovu pjesništvu prevladava dvojni osjećaj - razumijevanje za individualni život i ljudsku intimu, te revolt prema onima koji onemogućavaju ljudsku sreću.

Godinama je objavljivao pjesme pojedinačno, a tek 1940. ih štampa u posebnoj zbirci "Riječi". Mnoge mu je pjesme komponovao Joseph Cosma. Veći dio svoje aktivnosti posvetio je filmu. Djelovao je kao saradnik režisera Marcela Carnea, a autor je velikog broja filmskih scenarija i dijaloga ("Obala u magli", "Dan se rađa", "Ljubavnici iz Verone", "Djeca raja"). Njegovu ranu poeziju karakterizira revolt i mladenački cinizam, ismijavanje svakog autoriteta. Voli političku aluziju, a u njegov poetski rječnik ušli su mnogi izrazi iz svakidašnjeg narodnog žargona.

Zbirke:

  • "Spektakli"
  • "Kiša i lijepo vrijeme"

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]