Jaye Davidson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jaye Davidson
Rodno imeAlfred Amey
Rođenje (1968-03-21) 21. mart 1968 (53 godine)
Riverside, Kalifornija, SAD
Godine rada1992-1999, 2009


Jaye Davidson (rođen kao Alfred Amey 21. marta 1968) je britanski bivši glumac, najpoznatiji po ulozi transrodnog pjevača Dila u filmu The Crying Game, a za koju je bio nominiran za Oscar. Osim toga se istakao i ulogom zlog vanzemaljca Ra u filmu Stargate. Davidson je napustio glumu kako bi se posvetio modi.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Ulogu Napomene
1992 The Crying Game Dil Nominacija — Oscar za najboljeg sporednog glumca
1994 Jiggery Pokery Osobno (Televizijski film)
1994 Stargate Ra
1996 Catwalk Osobno (Dokumentarni)
1999 Cousin Joey  
2009 The Borghilde Project Nacistički fotograf

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Jaye Davidson koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.