Jeans

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Farmerke

Džins (engleski: jeans), farmerice ili farmerke su pantalone koje se prave tradicionalno od denima, dok se danas prave od raznog materijala uključujući pamuk i somot. U početku su se koristile kao radno odijelo, a kasnije su postale veoma popularne među mladima 1950-tih. Najpoznatiji brendovi su Levis (engleski: Levi's) i Rengler (engleski: Wrangler). Danas su farmerice popularne u cijelom svijetu i postoje u mnogim stilovima i bojama.

Historija[uredi | uredi izvor]

Najraniji poznati prethodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno (engleski: dungaree) iz 16. vijeka. Platno se bojalo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju.

Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike Đenovljanske mornarice gdje su se zahtijevala odijela za sve vremenske prilike. Korijen engleske riječi jeans odnosno blue jeans leži u francuskom izrazu koji se u to vrijeme koristio: blue de Genes.

Levi Štraus (engleski: Levi Strauss), bavarski trgovac u San Francisku, prodavao je farmerice rudarima po Kaliforniji 1850tih. Džejkob Dejvis (engleski: Jacob Davis) je bio krojač koji je zajedno sa Štrausom patentirao farmerice sa bakarnom dugmadi kao pojačanje. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima i farmeri i traperi.