Jezero Lucerne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta jezera

Jezero Lucerne (njem. Vierwaldstättersee) je jezero u Švicarskoj, četvrto po veličini u zemlji. Jezero ima karakterističan izuvijan oblik i pruža se od grada Lucerne do planina. Površina jezera je oko 144 km2, a najveća dubina na jezeru je 214 m. Veći dio obala jezera se uzdiže u planine i do 1,500 m, praveći tako pitoreskne pejzaže. Jezero se graniči sa pet švicarskih kantona: Uri, Schwyz, Obwalden, Nidwalden i Lucerne. U jezero utiču rijeke Reuss, Muota, Engelberger Aa i Sarner Aa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Jezero Lucerne koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.