John Crank

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

John Crank (6. februar 19163. oktobar 2006) je bio engleski matematičar i fizičar, najviše poznat po svojim radovima u oblasti proučavanja brojčanih rješenja djelimičnih diferencijalnih jednačina. Crank je rođen u Hindley, Lancashire, Engleska. Otac mu je bio stolar. Crank je studirao na Univerzitetu u Manchesteru od 1934 do 1938, gdje je diplomirao te naknadno i magistrirao. Godine 1953, na istom univerzitetu je i doktorirao. Radio je u oblasti balistike tokom Drugog svjetskog rata te zatim kao matematičar i fizičar u Laboratoriji Courtaulds za fundamentalna istraživanja od 1945 do 1957. Najviše je poznat po svom radu sa Phyllis Nicolsonom na toplinskoj jednačini, što je dovelo do otkrića Crank–Nicolsonove metode.