John de Jongh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John de Jongh
Governor John de Jongh - United States Virgin Islands.jpg
Guverner Američkih Djevičanskih ostrva
Vrijeme na vlasti
1. januar 2007. - 5. januar 2015.
Prethodnik Charles Wesley Turnbull
Nasljednik Kenneth Mapp
Rođenje (1957-11-13) 13. novembar 1957 (62 god.)
Saint Thomas, Američka Djevičanska ostrva
Puno ime John Percy de Jongh, Jr.
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Demokratska stranka
Supruga Cecile René Galiber
Obrazovanje Antioch College
Vjera katoličanstvo

John Percy de Jongh, Jr. (rođen 13. novembra 1957.) jeste političar i bivši guverner Američkih Djevičanskih ostrva.

De Jongh je prethodno vršio dužnost komesara za finansije, funkciju na koju je postavljen 1987. godine. Godine 1992. napustio je javnu službu i posvetio se uspješnom privatnom biznisu. Kandidirao se za mjesto guvernera ostrva na općim izborima 2002. godine kao nezavisni kandidat, ali bez uspjeha. Na izborima 2002. godine osvojio je drugi najveći broj glasova odnosno 24,4%. Četiri godine kasnije, na izborima 2006. pobijedio je bivšeg zamjenika guvernera Kennetha Mappa u drugom krugu izbora i postao guverner. Prije mjesta guvernera, nije vršio nijednu izvršnu niti zakonodavnu funkciju. Svoj drugi mandat na mjestu guvernera započeo je 2010. godine, također pobjedivši na izborima. U svom djelovanju kao guverner, podržavao je mnoge poslovne zajednice i projekte, jednim dijelom jer je i sam bio biznismen i sekretar za finansije.