Jovan Kinam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jovan Kinam (grč. Ἰωάννης Κίνναμος ili Κίναμος ili Σίνναμος, poslije 1143. - oko 1203.), bizantski pisac.

Od rane mladosti pratio je cara Manuela Komnena u njegovim ratnim pohodima u Aziji i Evropi. Bio je sekretar u carskoj administraciji. Kinam je napisao filozofski esej Ethopoiia, koji je izraz njegovog obrazovanja i shvatanja antičke filozofije. Daleko je poznatije njegovo djelo Epitome. Ono obuhvata bizantsku historiju od 1118. do 1176. godine, tj. doba careva Jovana II Komnena i Manuela I Komnena. Djelo je nastalo u periodu 1180-1183. Cilj Kinamovog djela je prikaz djelatnosti dvojice careva iz dinastije Komnen, Jovana II i Manuela I, mada je više opisivao doba Manuela I Komnena. njegovo djelo očuvano je u pet prepisa, a najstariji je iz 13. vijeka. Kinam pruža značajne informacije o srednjovjekovnoj Bosni u doba bana Borića.