Idi na sadržaj

Justin Trudeau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Justin Trudeau
23. premijer Kanade
Vrijeme na dužnosti
4. novembar 2015 –
PrethodnikStephen Harper
Lični podaci
Rođenje
Justin Pierre James Trudeau

(1971-12-25) 25. decembar 1971 (52 godine)
Ottawa, Ontario, Kanada
Politička strankaLiberalna stranka
SuprugaSophie Grégoire
Djeca3
Potpis

Justin Pierre James Trudeau (rođen 25. decembra 1971) kanadski je političar koji trenutno obavlja dužnost 23. premijera Kanade.[1] Ujedno je i čelnik Liberalne stranke.

Trudeau je drugi najmlađi premijer u kanadskoj historiji; on je također prvi koji je u srodstvu s prethodnim nosiocem funkcije, kao najstariji sin Pierrea Trudeaua.[2][3] Član je kanadskog Parlamenta za Papineau od 2008. godine.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Rođen u Ottawi, Trudeau je pohađao Collège Jean-de-Brébeuf, diplomirao je na Univerzitetu McGill 1994. godine, diplomiravši umjetnost iz književnosti, a zatim 1998. stekao diplomu obrazovanja na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji. Nakon završetka studija predavao je francuski jezik, humanističke nauke, matematiku i dramu u srednjoj školi u Vancouveru. Prvobitno preseljenje u Montréal 2002. godine radi daljeg studija; njegov zagovarački rad u vezi sa mladima i pitanjima životne sredine bio bi njegov primarni fokus; služio je kao predsjedatelj dobrotvorne omladine Katimavik, kao direktor neprofitne kanadske Asocijacije lavina, a liberali su ga 2006. imenovali za predsjedavajućeg "Radne grupe za obnovu mladih".

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon uspješne kampanje tokom saveznih izbora 2008. godine, izabran je da zastupa Papineau u Donjem domu kanadskog Parlamenta. Bio je službeni kritičar opozicije Liberalne stranke za mlade i multikulturalizam 2009. godine, a naredne godine postao je kritičar za državljanstvo i imigraciju. 2011. godine imenovan je za kritičara srednjeg obrazovanja i sporta. Trudeau je osvojio vodstvo Liberalne stranke u aprilu 2013. godine i vodio je svoju stranku do pobjede na saveznim izborima 2015. godine, premještajući trećeplasirane liberale sa 36 mjesta na 184 mjesta, što je najveći ikad brojčani porast stranke na kanadskim saveznim izborima.

Kao premijer, glavne vladine inicijative koje je poduzeo tokom svog prvog mandata uključuju legalizaciju rekreativne marihuane kroz Zakon o kanabisu; pokušaj reforme imenovanja Senata uspostavljanjem Nezavisnog savjetodavnog odbora za imenovanja senata i uspostavljanjem saveznog poreza na ugljen; boreći se s etičkim istragama u vezi sa skandalom Aga Khan i kasnije, aferom SNC-Lavalin. U vanjskoj politici, Trudeauova vlada pregovarala je o trgovinskim poslovima kao što su Sporazum između Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade (USMCA) i Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu i potpisala Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Osvojivši najviše mandata (157) na saveznim izborima 2019., Trudeau je osigurao drugi mandat formirajući manjinsku vladu, unatoč tome što je Liberalna stranka izgubila glasove naroda i dobila najmanji postotak narodnih glasova bilo koje vladajuće stranke u kanadskoj historiji. Tokom svog drugog mandata suočio se s pandemijom COVID-a 19 u Kanadi, najavio zabranu na oružje kao odgovor na napade u Novoj Škotskoj 2020. godine i suočava se s trećom etičkom istragom oko skandala WE Charity. U vanjskoj politici predvodio je neuspjelu kandidaturu Kanade 2020. godine za privremeno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Justin Trudeau: Od Djeda Mrazovog špijuna i boksera, do premijera Kanade". Klix.ba. Pristupljeno 21. 10. 2015.
  2. ^ "Justin Trudeau plans to announce his cabinet Nov. 4". Toronto Star (jezik: engleski). 20. 10. 2015. Pristupljeno 20. 10. 2015.
  3. ^ "'We're back,' Trudeau tells allies abroad". Hamilton Community News (jezik: engleski). 20. 10. 2015. Pristupljeno 20. 10. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]