Kabriolet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
2005 Porsche Boxster S

Kabriolet je bilo koji osobni automobil s metalnim ili platnenim krovom, kojeg je po potrebi moguće električnim ili ručnim putem sklopiti iza putničke kabine ili u prtljažnik.

Međutim, za neke vrste kabrioleta često se koriste i posebni nazivi, pa se tako sportski kabriolet s dva sjedala naziva roadster, spider ili spyder. Moderni kabriolet s dvodijelnim električno sklopivim metalnim krovom naziva se i coupé-cabriolet ili skraćeno CC, budući da s podignutim krovom ima oblik coupéa.

Postoji i vrsta polukabrioleta pod nazivom targa, a radi se o sportskom coupéu s dva sjedala i jednodijelnim metalnim krovom, kojeg je po potrebi moguće maknuti ručnim putem. Kao primjer targe može se navesti Chevrolet Corvette u coupé verziji.