Kaizen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Kaizen in japanese writing

Termin kaizen (, znači „unaprijeđenje“ ili „promjenu nabolje“) je riječ usvojena iz japanskog jezika koja se odnosi na filozofiju ili praksu usmjerenu ka kontinuiranom poboljšanju i napretku sfera proizvodnje, inženjeringa i poslovanja. Ovaj princip se također primjenjuje i u medicini, psihijatriji, bankarstvu i drugim državnim i privatnim sektorima. Kaizen je prvi put implementiran u nekoliko japanskih preduzeća tokom oporavka zemlje poslije Drugog svjetskog rata, i od tada se proširio i na poslovanje širom svijeta. Japanska riječ kaizen znači prosto poboljšanje, i nisu bitni dodaci stalno ili japanska filozofija. Riječ se odnosi na svako poboljšanje, bilo jednokratno ili kontinuirano, veliko ili malo.

Kaizen je suštinski svakodnevna aktivnost, čiji cilj prevazilazi jednostavno poboljšanje produktivnosti. To je proces koji, kada se uradi pravilno, humanizuje radno mjesto, eliminiše pretjerano težak rad muri (無理) i uči ljude kako da vrše ispitivanja sopstvenog rada (koristeći naučne metode) i eliminišući škart u procesa poslovanja. Filozofija kaizen-a se može definisati kao vraćanje misaonog toka u automatizovano proizvodno okruženje.