Kapitol Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kapitol Sjedinjenih Američkih Država, koji se često naziva i Zgradom Kapitola, mjesto je okupljanja Kongresa Sjedinjenih Država i sjedište zakonodavnog ogranka američke savezne vlade. Smješten je na brdu Capitol na istočnom kraju National Mall-a u Washingtonu, DC. Iako više nije u zemljopisnom središtu saveznog okruga, Capitol čini ishodište sistema brojčanog označavanja ulica i četiri kvadranta okruga .

Izvorna zgrada završena je 1800. godine. Iako je Kapitol privremeno postao neupotrebljiv kao posljedica paljenja Washingtona 1814. godine, zgrada je u potpunosti obnovljena u roku od pet godina. Zgrada je kasnije proširena, dodavanjem masivne kupole, i proširenim krilima s proširenim odajama za dvodomno zakonodavno tijelo, Zastupnički dom u južnom krilu i Senat u sjevernom krilu. Poput glavnih zgrada izvršne i sudske vlasti, Kapitol je izgrađen u neoklasičnom stilu i bijele je vanjske strane. Istočno i zapadno uzvišenje formalno se nazivaju frontama, iako je samo istočni front bio predviđen za prihvat posjetilaca i uglednika. 6. januara 2021. godine, tokom potvrđivanja rezultata izbora 2020. godine, Trumpove pristalice su provalile u zgradu Kapitola podržavajući demonstrante, od kojih je većina skandirala SAD [1] [2]

Istočna fronta Kapitola Sjedinjenih Država (pogled iz 2013.)
Capitol Rotunda (prikaz iz 2013.)
Skulpturalni sat kola Carlo Franzoni iz 1819. godine, Car of History, prikazuje Clia, grčku muzu historije. Dvorana nacionalnih statua (pogled iz 2006.).

Navodi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pro-Trump Protesters Break Into U.S. Capitol, Congress Members Evacuated". TMZ (jezik: engleski). Pristupljeno 6 January 2021.
  2. ^ "Pro-Trump protesters storm Capitol building; Electoral College debate halted". FOX 5 DC. 6 January 2021. Pristupljeno 6 January 2021.