Kapitol Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zapadna fronta Kapitola Sjedinjenih Država (pogled iz 2013.)

Kapitol Sjedinjenih Američkih Država, koji se često naziva i Zgradom Kapitola, mjesto je okupljanja Kongresa Sjedinjenih Država i sjedište zakonodavnog ogranka američke savezne vlade. Smješten je na brdu Capitol na istočnom kraju National Mall-a u Washingtonu, DC. Iako više nije u zemljopisnom središtu saveznog okruga, Capitol čini ishodište sistema brojčanog označavanja ulica i četiri kvadranta okruga .

Izvorna zgrada završena je 1800. godine. Iako je Kapitol privremeno postao neupotrebljiv kao posljedica paljenja Washingtona 1814. godine, zgrada je u potpunosti obnovljena u roku od pet godina. Zgrada je kasnije proširena, dodavanjem masivne kupole, i proširenim krilima s proširenim odajama za dvodomno zakonodavno tijelo, Zastupnički dom u južnom krilu i Senat u sjevernom krilu. Poput glavnih zgrada izvršne i sudske vlasti, Kapitol je izgrađen u neoklasičnom stilu i bijele je vanjske strane. Istočno i zapadno uzvišenje formalno se nazivaju frontama, iako je samo istočni front bio predviđen za prihvat posjetilaca i uglednika. 6. januara 2021. godine, tokom potvrđivanja rezultata izbora 2020. godine, Trumpove pristalice su provalile u zgradu Kapitola podržavajući demonstrante, od kojih je većina skandirala SAD [1] [2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pro-Trump Protesters Break Into U.S. Capitol, Congress Members Evacuated". TMZ (jezik: engleski). Pristupljeno 6 January 2021.
  2. ^ "Pro-Trump protesters storm Capitol building; Electoral College debate halted". FOX 5 DC. 6 January 2021. Pristupljeno 6 January 2021.