Kongres Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb Kongresa

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je zakonodavstveno tijelo federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ono se sastoji od dva doma, Predstavničkog doma (House of Representatives) i Senata (Senate). Predstavnički dom ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Predstavnička mjesta su dodjeljena između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva Senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoje 100 Senatora, koji služe mandat od šest godina. I Senatori i Predstavnici se biraju direktnim izborima.

Ustav Sjedinjenih Američkih Država dodjeljuje sve zakonodavstvene snage federalnoj vladi u Kongresu. Snage Kongresa su ograničene na one nabrojane u Ustavu; sve ostale su dodjelene državama i stanovništvu. Uredbama Kongresa, Kongres može uređivati trgovinu među državicama i vanjsku trgovinu, nametati poreze, organizirati federalne sudove, upravljati vojskom, proglasiti rat i provoditi neke druge „potrebne“ snage.

Dom i Senat su podjednaki domovi. Kakogod, postoje neke specijalne snage dodjeljene samo jednom domu. Senatov savjet i odobrenje je potreban da potvrdi predsjedničke nominacije na visoke izvršne i sudske pozicije i za potvrđivanje ugovora. Računi za skupljanje prihoda moraju nastati u Predstavničkom domu I samo Dom može pokrenuti proces pobijanja.

Kongres se sastaje u prijestolnici Sjedinjenih Američkih Država u Washington, D.C-u. Zasjedanje 113-tog Kongresa je počelo 3. januara, 2013., i završit će se 3. januara, 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]