Karlo Josip Austrijski (1745-1761)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nadvojvoda Karlo Josip
Martin van Meytens 003.jpg
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva
Majka Marija Terezija Austrijska
Rođenje 1. februar 1745
Beč
Smrt 18. januar 1761
Linz

Karlo Josip Austrijski (1. februar 1745 - 18. januar 1761) je bio drugi od pet sinova i sedmi od šesnaestero ukupne djece kraljice Marije Terezije i Franje I Stjepana, cara Svetog Rimskog Carstva. Kao cara i sin nadvojvotkinje Austrije bio je oslovljavan sa Njegova Carska i Kraljevska Visost nadvojvoda Karlo Josip od Austrije.

Karlo Josp je bio mnogo otvoreniji od starijeg brata Josipa, budućeg cara Svetog Rimskog Carstva. Ta osobina, zajedno sa šarmom i inetligencijom, mu je omogućila da ubrzo postane omiljeni sin svojih roditelja, te omiljeni brat svoje braće i sestara. Kraljica Marija Terezija nije posebno voljela svog najstarijeg sina zbog njegovog cinizma i pesimizma, te je preferirala Karla Josipa koji je imao sve odlike za koje je ona smatrala da treba imati vladar.

Ovo nije prošlo neprimijećeno kod Josipa, te se između braće ubrzo razvilo jako rivalstvo koje je raslo kako su odrastali. Preprike su eskalirale i dosegle vrhunac kada se Karlo Josip zarazio boginjama i umro sa šesnaest godina. Da ga brat nije nadživio, Karlo Josip bi ga naslijedio kao Karlo VII.

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]