Kategorija:Crnogorska prezimena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Musović
Ovo prezime pripada grupi crnogorskih prezimena koja su nastala od riječi romanskog porijekla (kao na primjer: Kustudić, Gardašević, Šoć, Špadijer, Pešikan...). Osnova prezimena potiče od riječi "muso" (mùsso, mùso < lat. musum) koja predstavlja dalmatsko-romanski ostatak i ima sljedeća značenja: njuška, "ćušonja", srdit ili zlovoljan čovjek. (Etimologijski riječnik srpskog ili hrvatskog jezika, Petar Skok, ili Achivium Romanicum XVII, 1933. 279-88) Od te riječi dolazi i glagol umusiti se. Prezime nema veze sa imenom Musa (tur./arap. varijanta od Mojsije), jer bi u tom slučaju glasilo "Musić". Takođe, riječ "muso" ne postoji u turskom (ili arapskom) jeziku i samim tim se ni vrlo rijetko ime Muso/Musso ne nalazi ni na jednom spisku "muslimanskih" imena. U Crnoj Gori postoje dva bratstva sa ovim prezimenom - jedno je crnogorsko, a drugo albansko.
Musovići koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci i Srbi su porijeklom iz Krivošija (Ubli, Crkvice, slava Jovanjdan) i po genetskom nalazu (haplogrupa J2a) su u srodstvu sa bratstvima Samardžić (Krivošije), Perović, Knežević (Cuce)... U 19. vijeku su još živjeli i u Trepčima kod Nikšića, a odatle su se selili u Nikšić i obližnje selo Granice, zatim Kosovo, Hrvatsku (Brešće kod Osijeka), Vojvodinu... Na prostoru bivše Jugoslavije danas ukupno živi nešto više od 40 porodica krivošijskih Musovića.

Albanski Musovići su porijeklom iz Skadra i Mirdita, a svi (desetak porodica) žive u opštini Bar, ili u inostranstvu. Osim istovjetnog prezimena, nije utvrđena nikakva druga veza između ova dva bratstva.

Stranice u kategoriji "Crnogorska prezimena"

Sljedeće 3 stranice su u ovoj kategoriji, od ukupno 3.