Idi na sadržaj

Katolski Posoł

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Katolski Posoł (Katolski Posoł; Katolički glasnik) je časopis katolika Lužičkih Srba i izlazi u gornjolužičkosrpskom jeziku. Današnji tjednik osnovao je Michał Hórnik 1863. godine. Izdavač lista je lužičkosrpska udruga Cyrill-Methodius-Verein.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Prema riječima dugogodišnjeg glavnog urednika, osnivanje je bila reakcija na sve veću dominaciju protestanata unutar lužičkosrpskog naroda.[1] Poslije Drugog svjetskog rata bilo je vrlo teško dobiti dozvolu za katoličke novine od vlasti Istočne Njemačke. U tu je svrhu isprva Crkva zauzela umjesto udruge kao izdavača u obliku djela Ćirila i Metoda kao biskupskog djela u biskupiji Dresden-Meißen. Katolski Posoł bile su prve katoličke crkvene novine koje su smjele izlaziti u Istočnoj Njemačkoj, ali su bile ograničene ograničenom kvotom tiska. Sa sedmičnom nakladom od 2150 primjeraka (stanje 2016), Katolski Posoł je, ispred svjetovnih dnevnih novina Serbske Nowiny, najtiražniji tiskani proizvod na lužičkosrpskom jeziku.

Teme[uredi | uredi izvor]

Sadržaj novina uključuje izvještaje o lužičkosrpskim događajima ili portrete članova zajednice. Tumačenje evanđelja obično se koristi kao glavni članak. Tu su i izvještaji o događajima i zbivanjima u Rimokatoličkoj crkvi u Njemačkoj i sveopćoj crkvi, kao i o papi. U novinama se također tiskaju osvrti na historijske događaje i reportaže o hodočašćima i vjerskim svetkovinama.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Walde, Martin (2000). Gestaltung sorbischer katholischer Lebenswelt. Eine Diskursanalyse der religiösen Zeitschrift "Katolski posoł" zwischen 1863 und 1939 (jezik: njemački). Bautzen: Lusatia-Verlag. ISBN 3-929091-71-2. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Völkel, Měrćin; Schön, Franz. "Zeitschriften". sorabicon.de (jezik: njemački). Sorbian Cultural Lexicon. Pristupljeno 25. 5. 2024. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b sorabicon 2024.