Kineska metasekvoja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kineska metasekvoja (lat. Metasequoia glyptostroboides) je vrsta drveta iz porodice Cupressaceae. To je listopadna četinara. Najbliži rođaci su: primorska sekvoja i džinovski mamut. Zajedno čine potporodicu Sequoioideae.

Metasequoia je otkrivena u šumama Kine tek 1941. godine, a do tada je bila poznata i opisivana samo kao fosilna vrsta i vjerovalo se da je odavno izumrla [1]. Visokog je piramidalnog oblika, kratkih i mekih iglica koje formiraju prozračnu krošnju, koja zbog svoje svijetlozelene boje daje kontrast tamnijim četinarima. Odlikuje se brzim rastom, tako da za godinu dana može narasti i do dva metra, a stablo može dostići i do 35 metara visine.[2] Glavne grane su vodoravne ili rastu blago u stranu s mnogo izdanaka. Kora je u početku crvenkasto-smeđa i glatka, a kasnije postaje hrapava i na kraju duboko puca. Pupoljci su unakrsno raspoređeni na izbojku i smeđi. Igle su mekane i imaju udubljenje na vrhu. S obje strane su svijetlozelene boje. Korijenov sistem se sastoji od dubokog glavnog korijena i brojnih bočnih korijena koji se granaju.

Kineska metasekvoja raste u brdima u centralnoj kineskoj provinciji Sečuan. Raste uglavnom u mješovitim listopadnim i četinarskim šumama i na vlažnom tlu bogatom mineralima. To je cijenjeno ukrasno drvo i nalazi se u parkovima i arboretumima širom svijeta. U Hrvatskoj je dostupan i u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Botanički vrt | Zagreb - Zagreb" (jezik: hrvatski). 20. 8. 2019. Pristupljeno 9. 5. 2022.
  2. ^ Vojvodine, Javna medijska ustanovaJMU Radio-televizija. "Metasekvoja iz Kine u novosadskom rasadniku". JMU Radio-televizija Vojvodine. Pristupljeno 9. 5. 2022.