Kipsel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kipsel (grčki Κύψελος, Kypselos, latinski Cypselus) (? - 627. p. n. e.) bio je prvi tiranin Korinta u 7. vijeku p. n. e.

Kipsel je, prema predaji, bio sin Eetiona i Labde, obogaljene žene koja je pripadala Bakhijadima, aristokratskom klanu koji je vladao Korintom od ubistva posljednjeg kralja Telekla 747. p. n. e.

Herodot navodi kako su Bakhijadi od proročišta u Delfima dobili upozorenje kako će ih sin Eetionov svrgnuti. Čim su čuli da je Eetion dobio sina, poslali su sluge da ubiju novorođenče. Međutim, kada im se dijete nasmiješilo, sluge jednostavno nisu imale srca izvršiti zapovijed. Kada su se pribrali i to odlučili učiniti, Labda je sakrila svog sina.

Kipsel je poslije odrastao i postao polemarh, odnosno komandant korintske vojske. Godine 657. p. n. e. Korint je bio upetljan u dug i nepopularan rat s Argom i Korkirom, a građani nezadovoljni vlašću Bakhijada. Kipsel je iskoristio svoju popularnost u vojsci kako bi svrgnuo Bakhijade.

Kipsel je na čelu Korinta ostao trideset godina, a za njegove vladavine je Korint postao najvažniji i najbogatiji grad-država Antičke Grčke. Bakhijadima je dozvolio da se isele i formiraju nove kolonije, a uspio je pobijediti korintske neprijatelje. Naslijedio ga je sin Perijandar koji će ostati upamćen kao još uspješniji vladar.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]