Kiss (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kiss
W0854-Hellfest2013 Kiss 69933.JPG
Osnovne informacije
PorijekloSjedinjene Američke Države New York City, New York, SAD
ŽanroviHard rock, Heavy metal, Glam metal
Karijera1973 - sada
IzdavačiCasablanca Records, Mercury, Roadrunner, Kiss, Universal Music Group
ČlanoviPaul Stanley
Gene Simmons
Eric Singer
Tommy Thayer
Bivši članoviAce Frehley
Peter Criss
Eric Carr
Vinnie Vincent
Mark St. John
Bruce Kulick

Kiss (češće označavano kao KISS) američka je hard rock grupa i jedan od najpoznatijih muzičkih sastava svijeta koji su osnovali Paul Stanley i Gene Simmons u New Yorku u januaru 1973. godine.[1] Grupa je ostvarila uticaj i postala poznata po svojim scenskim nastupima sredinom i krajem 1970-ih sa obojenim licima, bljuvanjem vatre, kostimima te pirotehničkim efektima. Grupa je više puta mijenjala svoj sastav, ali Stanley i Simmons su ostali članovi grupe od njenog osnivanja do danas. Kiss je do sada dobio 30 zlatnih ploča, više od bilo kojeg američkog muzičkog benda. Prodali su više od 40 miliona albuma u SAD-u, od čega je 25 miliona ovjereno od strane RIAA, u svijetu su prodali više od 100 miliona nosača zvuka, te tako postali bend s najviše prodanih primjeraka nosača zvuka. Originalnu postavu KISS-a čine Gene Simmons na basu i vokalima, Paul Stanley na rythm gitari, Ace Frehley na lead gitari i vokalima i Peter Criss na bubnjevima i vokalima. To je bila najuspješnija i najprepoznatljivija postava KISS-a.

S njihovom šminkom i kostimima nastali su likovi iz stripa - The Demon (Simmons), Star Child (Stanley), The Space Ace (Frehley) i Cat Man (Criss).

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kiss Chronology". The Official Kiss Website. Pristupljeno 29. 10. 2009. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)