Klaukkala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Klaukkala
Klaukkala crkva
Klaukkala crkva
DržavaFinska Finska
OblastJužna Finska
OpćinaNurmijärvi
Površina
 • Ukupno43 km2
Stanovništvo (2019)
 • Ukupno18.215[1]
Poštanski broj01800, 01820, 01840

Klaukkala (švedski: Klövskog) je veliko selo u južnom dijelu opštine Nurmijärvi, regija Uusimaa, Finska, u blizini jezera Valkjärvi.[2] To je najveće od sela u Nurmijärvi, a često se pogrešno smatra zasebnim gradom. U 2010-im, urbano područje Klaukkale preraslo je u dio gradskog područja Helsinkija. Udaljenost Klaukkale do granice Espooa iznosi oko 5 km, a granica Vantaa je oko 3 km, zbog čega je Klaukkala veoma blizu glavnog grada Velikog Helsinkija.

Klaukkala ima skoro 18.000 stanovnika[1] i to je područje koje se najbrže razvija u Nurmijärvi; skoro polovina ukupnog stanovništva opštine živi u Klaukkali. Njegova populacija je počela da se povećava u 1960-ima, kada je nadmašila crkveno selo Nurmijärvi. Sedamdesetih godina Klaukkala je takođe narastao veći od Rajamäkija, koji je do tada bio najveće selo Nurmijärvi. U to je vrijeme Klaukkala imala preko 2.500. Danas je stanovništvo Klaukkala čak veće od tri grada u Uusimaa: Hanko, Karkkila i Loviisa. Klaukkala ima značajne migracije uglavnom iz Helsinške aurbacije, a budući da je pola sata vožnje udaljeno od centra Helsinkija, posebno privlači porodice s djecom. Nažalost, zbog ogromnog priraštaja stanovništva, selo je poznato i po svom sve većem prometu, što ujutro i popodne uzrokuje lokalne probleme.[3]

Klaukkala ima nekoliko prodavaonica prehrambenih proizvoda i jedan trgovački centar koji se zove Viiri, a koji uključuje K-Citymarket i još 17 trgovina. Mogući turistički prizor je moderna, bakarna crkva Klaukkala, koju je dizajnirao arhitekt Anssi Lassila. Selo također ima drvenu pravoslavnu crkvu Svetog Nektarija od Egine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Klaukkalaan ennustetaan suurinta kasvua – vain Kirkonkylä toinen kasvaja, muut eivät (na finskom)
  2. ^ "Nurmijärven matkailu- ja ulkoilukartta" (PDF). Nurmijärven kunta. 2009. Arhivirano s originala (PDF), 11. 5. 2020. Pristupljeno 28. 11. 2019.
  3. ^ Klaukkalan aamuruuhkassa surffailu vie aikaa. (na finskom)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Klaukkala koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.