Copacabana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kopakabana)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na Copacabanu iz zraka

Copacabana je distrikt u južnom dijelu Rio de Janeira poznat po svojoj plaži dugačkoj 4 kilometra. Prvobitni naziv distrikta je bio acopenapã, ali je nakon izgradnje replike kapele Djevice od Copacabane iz Bolivije, promijenjen u Copacabana.

Copacabana je dio Rija od 6. juna 1892. Copacabana se nalazi na samoj obali i počinje od Avenije Princeze Izabele, a završava kod spasilačke kule broj 6 (Posto Seis), odnosno kod tvrđave Copacabana. U nastavku su ostale poznate plaže Rija Ipanema i Leblon. Sama plaža u Copacabani se proteže od Posto Dois (spasilačka kula broj 2) do Posto Seis (spasilačka kula 6).

Najveći koncert na svijetu održao je Rod Stewart na ovoj plaži Copacabana 1994. godine, a pratilo ga je preko 3 miliona ljudi. Rolling Stonesi i Rush su također napravili višemilionske koncerte na ovoj plaži.

Hotel Copacabana Palace

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]