Kućna pravila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kućna pravila
Izvorni naslovCider House Rules
RežiserLasse Hallström
ProducentRichard N. Gladstein
Scenarist(i)John Irving
Uloge
MuzikaRachel Portman
ŽanrDrama
KinematografijaOliver Stapleton Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Lisa Zeno Churgin Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • Miramax Izmijeni na Wikipodacima
DistributerMiramax Films
Premijera1999.
Trajanje126 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet$24 miliona dolara[1]
Zarada$88.5 miliona dolara[1]

Kućna pravila američki je dramski film snimljen 1999. godine u režiji Lassea Hallströma, na osnovu istoimenog romana Johna Irvinga. Film je imao svjetsku premijeru na 56. Venecijanskom filmskom festivalu. To je priča o odrastanju Homera Wellsa, koji živi u sirotištu u državi Maine tokom Drugog svjetskog rata kojim upravlja ljekar koji vrši ilegalne abortuse.

Na 72. dodjeli Oscara film je osvojio dvije nagrade: Irving je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij dok je Michael Caine osvojio svoj drugi po redu Oscar za najboljeg sporednog glumca. Film je imao još 5 nominacija za najbolji film, režiju, scenografiju, montažu i originalnu muziku. Irving je u svojoj knjizi Moj filmski posao dokumentirao svoj angažman na pisanju adaptacije romana na veliki ekran. Na 57. dodjeli Zlatnog globusa imao je dvije nominacije u kategorijama za najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij ali nije osvojio nijednu nagradu.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Homer Wells, kao siroče odrasta u jednom sirotištu u državi Maine kojim upravlja plemeniti dr. Wilbur Larch. Homera dva puta vraćaju potencijalni usvajatelji; njegovi prvi usvajatelji su smatrali da je bio suviše tih, a drugi su ga tukli. Dr. Larch je ovisan o eteru i tajno vrši abortuse za žene. Uslovi u sirotištu su veoma skromni, ali se djeca tretiraju sa ljubavlju i poštovanjem, i skoro kao da su proširena porodica. Svake noći prije nego što odu na spavanje, doktor Larch im kaže: "Lahku noć vi knezovi Maine-a, vi kraljevi Nove Engleske!", kao izraz ohrabrenja i neke vrste blagoslova.

Homer, najstariji među siročadima, jako je pametan, spreman da pomaže i po prirodi je uravnotežen, tako da ga dr. Larch obučava kao pripravnika u postupcima akušerstva i abortusa, uprkos tome što Homer nikada nije pohađao srednju školu. Homer ne odobrava abortuse i, iako ga je dr. Larch obučavao u toj struci, on odbija da ih obavlja. Poslije nekoliko godina, Homer je vrlo vješt i samopouzdan u vršenju porodiljskih dužnosti. Dr. Larch želi da on preuzme njegovo mjesto nakon penzionisanja, ali Homer smatra da je ova ideja nemoguća, jer mu nedostaje formalno medicinsko obrazovanje i zbog njegove želje da vidi više svijeta a ne samo život u sirotištu.

Homer napušta sirotište zajedno sa Candy Kendall i njenim momkom, Wallyjem Worthingtonom, mladim parom koji su došli na kliniku da obave abortus. Wally je pilot na odsustvu iz ratne službe. Wallyjeva majka, Olive, posjeduje porodični voćnjak u Worthingtonu u kojem se Homer zapošljava kao radnik. Homer sada živi na imanju Worthington u kolibi koju zovu "Kuća od jabuka". Wally odlazi da se bori u Drugom svetskom ratu. Homer je oslobođen vojnog roka, jer ga je Dr. Larch dijagnostificirao da ima srčano oboljenje.

Dok je Wally odsutan, Homer i Candy doživljavaju ljubavnu aferu. Svaki dan on odlazi na posao branja jabuka sa grupom koju predvodi Arthur Rose. Arthur i njegova grupa su radnici migranti koji su sezonski zaposleni u voćnjaku, ali su svi nepismeni. Kada im Homer čita pravila "Kuće" koja su stajala obješena na zidu, radnici primjećuju da su ta pravila napravljena bez njihove saglasnosti i da su ih napisali ljudi koji tu ne žive i da ne znaju probleme s kojima se oni suočavaju. Shodno tome, osjećaju da imaju pravo ignorisati ova pravila. Homer i Candy sve se više zbližavaju tokom perioda berbe jabuka i provode sve više vremena zajedno dok se Wally nalazi u borbama u Burmi.

Nakon što su se sljedeće sezone Arthur i njegova grupa vratili na rad u voćnjaku, izbija na vidjelo da je Arthur silovao i impregnirao svoju kćerku, Rose. Rose se povjerava Homeru nakon što je otkrio njene simptome trudnoće kao što su jutarnje mučnine. Homer odlučuje da mora da pomogne Rose, i pristaje da izvrši abortus, ali uz pomoć Arthura. Nekoliko dana kasnije, kada Rose pokušava pobjeći, njen otac to primjećuje i odlazi da se pozdravi s njom; Rose ga ubada nožem i bježi. Arthuru se pogoršava stanje usljed povrede, a kao posljednju želju on traži od Homera i još jednog drugog radnika da kažu policiji da je njegova smrt bila samoubistvo.

Wally se vraća iz Burme kao paraplegičar. Candy, iako voli Homera, odlučuje da ostane tamo gde je najpotrebnija. U isto vrijeme, Homer saznaje da je doktor Larch podlegao usljed slučajne prevelike doze etera. Na kraju, Homer odlučuje da i on treba da ode tamo gde je najpotrebniji i da se vrati u sirotište, gdje ga djeca i osoblje radosno dočekuju. Sa iznenađenjem prima vijest da je prihvaćen kao novi direktor. Homer saznaje da je dr. Larch lažirao njegovu dijagnozu i medicinsku dokumentaciju kako bi ga spriječio da ne ode u rat. Doktor Larch je izmislio akreditive za Homera i upotrijebio je taktiku obrnute psihologije kako bi ubijedio odbor sirotišta da imenuje Homera za novog direktora. Homer preuzima ulogu oca koju je dr. Larch prethodno održavao prema djeci iz sirotišta, govoreći im u njegovom stilu: "Lahku noć vi knezovi Maine-a, vi kraljevi Nove Engleske!"

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]