Kurir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kurir (francuski courrier) je osoba koja osobno dostavlja nečije poruke ili pakete, najčešće brže od redovne poštanske službe ili van njenog sistema. Ukoliko je riječ o više kurira u okviru neke organizacije, riječ je o kurirskoj službi.

Dok su nekad kuriri bili jedino ili glavno sredstvo za prenošenje različitih informacija, u savremenom društvu su ih zamijenile telekomunikacije, te se danas koriste isključivo za slanje najpovjerljivijih podataka.

Uz kurirske službi u okviru organa države, te diplomatske kurire, kurirske službe posjeduju i neke poslovne kompanije, ali također postoje i kurirske službe kao djeluju kao samostalne tvrtke za račun privatnih klijenata. Među njima su danas najpoznatije UPS, DHL i FedEx.