Lanakawai

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lanakawai
DjecaLaʻau ♂
Kukamolimaulialoha ♀
RoditeljiHanalaʻa
Mahuia

Lanakawai (Lanaikawai, Lonokawai) bio je havajski plemić i poglavica te vladar Velikog ostrva. Najvjerovatnije je rođen na ostrvu Mauiju.

Lanakawaijevi roditelji bili su poglavica Hanalaʻa i gospa Mahuia (Mahuie), dok je Lanakawaijev brat bio Mauiloa. Hanalaʻa je bio vladar Mauija te ga je Mauiloa naslijedio, dok je Lanakawai zavladao Velikim ostrvom. Kao članovi klase poglavica, Lanakawai i Mauiloa bili su obrezani kao dječaci.

Kalohialiʻiokawai (Kolohialiʻiokawai) bila je Lanakawaijeva sestra[1] te se udala za Lanakawaija, šta je bila "sveta unija" jer je na drevnim Havajima brak brata i sestre bio posebna veza. Par je imao sina[2] i kćer. Sin, Laʻau, oženio se svojom sestrom, koja je poznata kao Kukamolimaulialoha[3] te su otišli na Tahiti, a rođena su im djeca — sin, Pilikaaiea i kći, Hina-au-kekele. Oni su osnovali dinastiju Pili.

Lanakawaija je naslijedio Kapawa, kojeg je Pilikaaiea svrgnuo. Preko unuka, Lanakawai je bio predak kraljeva Kraljevine Havaji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lanakawai and his sister. Archived 2018-09-23 na Wayback Machine "He married Kalohialiiokawai (Kolohialiiokawai)."
  2. ^ Bernice P. Bishop Museum Bulletin. 1971. Bishop Museum Press.
  3. ^ Peleioholani, Solomon Lehuanui Kalaniomaiheuila (1906). Genealogy of the Robinson family, and ancient legends and chants of Hawaii.