Lav Tolstoj

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lav Nikolajevič Tolstoj
Example alt text
Rođenje 9. septembar 1828.
Jasnaja Poljana, Rusija
Smrt 20. novembar 1910.
Astapowo), Rusija

Grof Lav Nikolajevič Tolstoj (Leo Tolstoy), ruski književnik. Rođen je 28. augusta 1828. u Yasnya Polyana (Jasna Poljana), Tulja pokrajina u Rusiji, umro 20. novembra 1910. godine od upale pluća. U nekim biografijama stoji da je rođen 9. septembra 1828., nije sasvim poznato koji je datum ispravan.
Rođen kao četvrto dijete od ukupno pet u aristokratskoj familiji, zbog rane smrti roditelja odgajan kod familije. Godine 1844. Tolstoj je upisao pravo i orijentalne jezike na Kazan univerzitetu, ali je ubrzo napustio studije i vratio se u rodno mjesto. Da bi pobjegao od kockarskih dugova, 1851. se priključio svom bratu na putu za Kavkaz gdje će pristupiti vojsci. Godinu zatim, njegova prva knjiga je objavljena. Bilo je to "Djetinjstvo", prvi dio trilogije o mladosti.

Najpoznatija djela: Ana Karenjina, Rat i mir

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Nepotpuna bibliografija (U zagradi godina objavljivanja)

  • Djetinjstvo (1852)
  • Dječaštvo (1854)
  • Mladost (1857)
  • Sevastopoljske pripovijetke (1855-1856
  • Obiteljska sreća (1859)
  • Kozaci (1863)
  • Polikuška (1863)
  • Rat i Mir (1867-1869)
  • Ana Karenjina (1873-1877)
  • Smrt Ivana Iljiča (1884-1886)
  • Vlast tame (1886)
  • Plodovi prosvjete (1886-1889)
  • Uskrsnuće (1889-1899)
  • Kreutcerova sonata (1890)
  • Otac Sergije (1890-1889)
  • Živi leš (1900)
  • Hadži Murat (1896-1904)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Wikicitat
Wikicitat: Lav Nikolajevič Tolstoj
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: