Link

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Link je riječ iz engleskog jezika. Tačan prevod ove riječi je "halka" (u lancu), međutim, nakon postanka i širenja interneta i web stranica, riječ link je dobila i jedno slično ali drugo značenje. Sada se i u bosanskom jeziku koristi kao i u engleskom. U internet terminologiji riječ link znači "veza" na neki sadržaj na web stranici koju gledate ili na neku drugu web stranicu, ili na sadržaj neke druge web stranice. Link se razlikuje od običnog teksta u tome što prelazom računarskog miša preko njega primjetite da se taj dio teksta može kliknuti, a zatim (ako ga kliknete) vam se prikazuje sadržaj na koji vas taj link vodi.

Jednosmjerni link[uredi | uredi izvor]

Jednosmjerni link je link koji je povezan sa nekom drugom web stranicom. Poznat je još i pod nazivom direktni link.

Povratni link[uredi | uredi izvor]

Povratni link se također zove i recipročni link. Ovo znači da su web stranice uzajamno povezane linkovima. Naprimjer: stranica A sadrži link za stranicu B, a također i stranica B sadrži link na stranicu A. Ovaj način linkovanja je mnogo popularniji jer internet pretraživačima daje više podataka na uvid, a kod Google pretraživača čak pomaže u rangiranju web stranice.

Ostali linkovi[uredi | uredi izvor]

Postoji još nekoliko vrsta linkova, a to su:

  • Trosmjerni linkovi
  • Multi linkovi
  • Automatski linkovi
  • itd...

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]