Linux Mint

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Linux Mint
Linux Mint 11 ("Katya")
RazvijateljLinux Mint tim
Grupa OS-aLinux
Radno stanjeRazvija se
Izvorni modelSlobodni i otvoreni softver
Najnovija
stabilna verzija
Linux Mint 17.2 "Rafaela" / {30. maj 2013.
Upravljanje
paketima
dpkg
Podržane
platforme
i386, AMD64
Vrsta kernelaMonolitni
Korisnički
interfejs
GNOME, KDE Plasma Desktop, Fluxbox, LXDE, Xfce
LicencaGPL
Službeni veb-sajtwww.linuxmint.com

Linux Mint je operativni sistem baziran na Linux-u, tako da pruža laku instalaciju, pogotovo korisnicima koji nemaju postojećeg iskustva sa Linux-om.[1][2] Dostupan je u nekoliko izdanja, većina baziranih na operativnom sistemu Ubuntu,[3] koji je baziran na Debian-u.

Linux Mint je sastavljen od mnogih softverskih paketa, te je većina njih objavljena pod slobodnom softverskom licencom (poznatijom kao licenca otvorenog koda ili open source). Glavna korištena licenca je GNU GPL, mada se tu i nalazi GNU LGPL licenca, koja izričito označava da je korisnicima besplatno pokretanje, distribucija, promjena, razvijanje ili poboljšavanje postojećeg softvera. Linux Mint također dolazi i sa nekim vlasničkim softverom, kao što je pruključak za Flash od kompanije Adobe. Linux Mint je osnovat i održavan od strane zajednice korisnika. Individualni korisnici i komapnije koji koriste ovaj operativni sistem, se ponašaju kao donatori[4], sponzori[5] i partneri[6] distribucije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 7. 2011. Pristupljeno 29. 6. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 7. 2011. Pristupljeno 29. 6. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://blog.linuxmint.com/?p=1708
  4. ^ http://www.linuxmint.com/donors.php
  5. ^ http://www.linuxmint.com/sponsors.php
  6. ^ http://www.linuxmint.com/partners.php