Lou Andreas-Salome

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lou Andreas-Salome
Salome1914.jpg
Rođenje (1861-02-02) 2. februar 1861.
Petrograd, Rusija
Smrt 5. februar 1937.(1937-02-05) (starost: 76)
Göttingen, Njemačka

Lou Andreas-Salomé (rođena kao Louise von Salomé, 2. februar 1861, umrla 5. februar 1937.) ruska intelektualka, autorica nekoliko knjiga, psihoanalitičar i družbenica nekih od najznačajnijih imena u umjetnosti 19-og i 20-og vijeka.

Rođena u St. Petersburgu kao kćerka jedinica rusko-jevrejskog generala, koji je imao još pet sinova. Lou je već kao mlada djevojka počela tragati za obrazovanjem koje ženama tog vremena i nije bilo lako dostupno. Izučava teologiju, filozofiju, francusku i njemačku književnost, te ubrzo sa svojom majkom seli u Zürich, gdje započinje i univerzitetsko obrazovanje. Već tada pokazuje znakove bolesti.

Kada joj je bilo 21 godina, sa majkom seli u Rim, te upoznaje Paul Réea, pisca i strastvenog kockara, sa kojim ubrzo stupa u vezu. Godine 1882., dio te neobične veze postaje i Friedrich Nietzsche. Salomé i Rée sele u Berlin, žive zajedno još nekoliko godina, a onda se Lou udaje za Friedricha Carl Andreasa. Napisala je nekolicinu manje poznatih novela, drama i eseja, te bila feministkinja. Za vrijeme braka održavala je i veze sa njemačkim novinarom Georg Lebedourom, sa Rainer Maria Rilkeom, Sigmundom Freudom, Viktorom Tauskom. Umrla je 1937. godine u Göttingenu, Njemačka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]