Louis Bromfield

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom "Infokutija osoba".
(Primjeri upotrebe šablona)
Louis Bromfield.jpg

Louis Bromfield (27. decembar 1896 – 18. mart 1956.) je jedan od najpoznatijih osoba rođenih u mjestu Mansfield, Ohio, čovjek koji je postao međunarodno poznat i kao autor koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i kao inovativan zaštitnik okoline i naučni poljoprivrednik. Bio je prijatelj nekih najslavnijih osoba njegovog doba. Malabar Farm blizu mjesta Lucas, Ohio južno od Mansfielda, je bila Bromfieldov dom od 1939. do njegove smrti 1956. To je bilo mjesto vjenčanja filmskih ličnosti Humphrey Bogart i Lauren Bacall, i privlači hiljade posjetilaca svake godine.

Bromfield je studirao agrikulturu na Cornellu prije nego što je prešao na Columbia univerzitetu da nastavi spisateljsku karijeru. Nakon služenja u American Field Service u I svjetskom ratu i nakon što je dobio odlikovanja Croix de Guerre i Legion of Honor, vratio se u New York City kao reporter. 1924. njegov prvi roman, Zeleni lovor, bio je odmah prihvaćen. Dvije godine kasnije, dobio je Pulitzerovu nagradu za Ranu jesen. Od njegovih 30 knjiga, po mnogima, kao što su Kiše dolaze i Mrs. Parkington, snimljeni su uspješni filmovi.