Lucije Aurelije Kota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lucije Aurelije Kota bio je konzul Rimske republike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Poticao je iz ugledne porodice. Otac mu je bio konzul, kao i braća Gaj (75. pne.) i Marko (74. pne.). Setra Aurelija Kota je bila majka Julija Cezara.

Godine 70. p.n.e. je vršio dužnost pretora, te pokušao reformirati sistem sudskih porota. Godine 66. p.n.e. je zajedno sa Lucijem Manlijem Torkvatom nakon izbora za konzule optužio pobjednike - Publija Kornelija Sulu i Publija Autronija Peta - da su koristili izbornu prevaru. Optužba je prihvaćena, a sljedeće godine su Kota i Torkvat preuzeli konzulske dužnosti. Godine 64. p.n.e. je izabran za cenzora.

Kota je kasnije postao bliski saradnik svog nećaka Cezara. Kada je nakon završetka građanskog rata Cezar preuzeo vlast u Rimu, Kota je javno predložio da se okruni za kralja, navodeći sibilsko proročanstvo prema kome Partsko Carstvo na istoku može poraziti jedino kralj. Cezar je taj prijedlog odbio.