Lukanija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Antičko područje Lukanija.

Lukanija je naziv koji se koristio za antičko područje koje se nalazilo na teritoriji današnje južne Italije, između Tirenskog mora na zapadu i Tarantskog zaliva na istoku. Sa sjevera su ovu regiju okruživale Kampanija, Samnium i Apulija, dok je na jugu od regije Brutium bila odvojena prevlakom. To područje danas u najvećoj mjeri obuhvata italijanska regija Basilicata, i u manjoj mjeri pokrajine Salerno i Cosenze.

Historija[uredi | uredi izvor]

Regija Lukanija je naziv dobila po narodu Lukani koji su osvojili i naselili ovo područje polovinom 5. vijeka p. n. e. Obalno područje Lukanije su naseljavali grčki kolonizatori u vrijeme Velike Grčke, i u priobalnom području, na ušću rijeka osnivali gradove sa protektoratom nad okolicom, dok su unutrašnjost i obronke Apenina naseljavali italska plemena od kojih su najpoznatija Enotri (lat.Oenotri).