M. Night Shyamalan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
M. Night Shyamalan

Manoj Nelliyattu Shyamalan (rođen 6. august 1970.) profesionalno poznat kao M. Night Shyamalan, dva puta Oskarom nominovan indijsko-američki režiser i scenarista koji primarno živi i radi S.A.D.-u, poznat po filmovima sa savremenom nadnaravnom tematikom koji u klimaksu završavaju sa preokretom. Također je poznat po tome što svoje filmove snima oko Philadelphije u Pennsylvaniji gdje je odrastao. Shyamalan je izdao svoj prvi film Praying with Anger 1992. dok je još bio student na Univerzitetu u New York -u. Njegov drugi film Wide Awake snimljen 1996. je bio neobjavljen tri godine zbog financijskih problema.

Shyamalan je dobio internacionalno priznanje kad je napisao scenario i režirao film The Sixth Sense iz 1999. koji je nominovan za šest Oskara uključujući i nominaciju za Najbolji Film, Najboljeg Režisera, i Najbolji Originalni Scenario. Poslije toga napisao je scenario i režirao film Unbreakable koji je izašao 2000. Njegov film iz 2002 Signs je dobio pozitivne kritike i financijski uspjeh, ali film The Village iz 2004 je kod kritičara loše prošao a film Lady in the Water iz 2006 je prošao još gore. Trenutno zadnji film The Happening 2008. je bolje prošao na blagajnama nego njegovi prošli filmovi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]