M0n0wall

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
m0n0wall
M0n0wall.gif
Razvijatelj Manuel Kasper
Grupa OS-a BSD
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
1.32
17. april 2010
Vrsta kernela Monolitni
Licenca Kasper Systems
Službena
web stranica
m0n0.ch


m0n0wall je projekt usmjeren na stvaranje kompletnog, ugrađenog firewall softver paketa koji, kada se koristi zajedno s ugrađenim računalom, pruža sve bitne osobine komercijalnih firewalla (uključujući i jednostavnost korištenja) za djelić cijene (slobodan softver). m0n0wall se temelji na bare-bones verziji FreeBSD-a, zajedno s web serverom, PHP-om i nekoliko drugih halatki. Konfiguracija cijelog sistema je pohranjena u jednoj XML tekstualnoj datoteci kako bi se sačuvala transparentnost. m0n0wall je najvjerovatnije prvi UNIX sistem koji ima svouj boot konfiguraciju učinjenu s PHP-om, umjesto uobičajenim shell skriptama, te da je cijela konfiguracija sistema pohranjena u XML formatu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]