Idi na sadržaj

MYST

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

MYST je računarska igra koju su napravili braća Robyn i Rand Miller 1993 na Apple Macintosh računaru 1993. Myst je bila prava revolucija za svoje vrijeme; tokom devedesetih godina dvadesetog vijeka bila je najprodavanija računarska igra svih vremena (9 miliona prodatih primjeraka). Poslije Myst-a, slijedili su nastavci: Riven (1997), Myst III: Exile (2001), Uru: Ages Beyond Myst (2004), Myst IV: Revelation. Myst je bio tako uspješan da je podstakao nastanak novog žanra računarskih igara, avanturističko-logičkih igara u prvom licu. Igre koje su se držale ovog žanra su često i fanovi i ostali oslovljavali sa „Myst klonovi“.

Dostignuća[uredi | uredi izvor]

  • Četiri nastavka: Riven, Myst III: Exile, Myst IV: Revelation i Myst V: End of Ages.
  • Dva rimejka: Myst Masterpiece Edition i realMYST.
  • Uru: Ages Beyond Myst i njegovi paketi proširenja Uru: To D'ni i Uru: The Path of the Shell su hibridne igre za jednog igrača smeštene u univerzum Myst-a ali u današnjem vremenu. Kasnije su objavljene u jedinstvenoj kompilaciji pod imenom Myst Uru: Complete Chronicles. Onlajn verzija ovih igara koja je donekle slična onlajn igrama igranja uloga za ogroman broj igrača (MMORPG), nazvana Uru Live, bila je planirana i u razvoju, ali se od nje odustalo nedugo nakon što je promovisana preko onlajn beta verzije, koja je bila kratkog vijeka. Ta igra je, u ograničenom obliku, oživljena pod imenom Untìl Uru.
  • Tri romana izvedena iz igara, koje su napisali braća Miler zajedno sa Dejvidom Vingrouvom a koja je objavio Hiperion. Nazivi romana su: Myst: The Book of Atrus, Myst: The Book of Ti'ana i Myst: The Book of D'ni (bila su najavljena su još dva izdanja, od kojih jedno pod imenom Myst: The Book of Marrim).
  • Dva stripa nazvana Myst: The Book of Black Ships koje je objavio Dark Horse. Isprva je u planu bila serija od četiri stripa, ali je Cyan otkazao seriju nakon broja #1 zbog rasprava oko umjetničke slobode koju je sebi dozvolio Dark Horse.

Priča[uredi | uredi izvor]

Upozorenje: Slijede detalji zapleta ili potpun opis.

Pod nejasnim okolnostima, misteriozna osoba poznata kao Stranac (Stranger - u njegovoj ulozi je sam igrač) pronalazi neobičnu knjigu naslovljenu „Myst“. Nakon što je otvorio knjigu, Stranac otkriva da njenu prvu stranu zauzima pokretna slika. Ona pokazuje prelet preko nekog ostrva. Dodirnuvši tu sliku, Stranac se prebacuje na to ostrvo i ne preostaje mu ništa drugo osim da istražuje.

Na ostrvu Myst se nalazi biblioteka u kojoj se mogu naći dvije knjige - crvena i plava. Ove knjige su zamke za Sirusa i Ahenara, dvojicu ljudi koji tvrde da su sinovi Ejtrusa. Ejtrus je misteriozni i moćni vlasnik ostrva Myst koji je mogao da piše posebne knjige koristeći drevnu vještinu poznatu pod imenom Umjetnost. Te knjige su doslovno prebacivale korisnika na svjetove, ili Doba, koja su u knjizi bila opisana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]